Una dintre marile intrebari ale finalului se sarcina se refera la pozitia bebelusului in burtica. Prezentatia sa este „normala” sau nu? Daca bebe nu e inca pregatit sa iasa in lume, si nu s-a angajat pe calea de nastere cu caputul inainte, ce-i de facut? Sa vedem care sunt diferitele prezentatii fetale si care este nasterea recomandata in fiecare caz.
In majoritatea cazurilor, bebelusul alege in luna a saptea pozitia care-i convine cel mai mult pentru a intampina ziua cea mare a venirii pe lume. Astfel, la ecografiarealizata in aceasta luna (de obicei a treia), veti afla ce surpriza va rezerva bebelusul dumneavoastra.
Prezentatia cefalica
Este adoptata de 95% dintre bebelusi. Bebe a tot crescut de-a lungul sarcinii si are din ce in ce mai putin loc in burtica. Pozitia cefalica este, astfel, cea mai confortabila: bebe sta vertical, cu picioarele si partea de jos a trunchiului pozitionate in cutia toracica, adica in partea cea mai larga a uterului. Capul este instalat in bazin, gata de nastere. Aceasta pozitie va garanteaza o nastere naturala.
Prezentatia pelviana
Aceasta apare numai in cazul a 2-3% dintre copilasi. Prezentatia pelviana poate fi completa (bebe sta „asezat”, funduletul sau se sprijina pe col si picioarele ii sunt indoite) sau incompleta (funduletul se prezinta primul la iesire, picioarele nu sunt indoite, ci intinse si pozitionate catre partea de sus a uterului).
Aceasta pozitionare a copilasului reprezinta o complicatie, majoritatea medicilor recomandand o nastere prin cezariana. Totusi, nasterea normala poate reprezenta o varianta in anumite cazuri: mama trebuie sa aiba un bazin larg, bebe nu trebuie sa fie prea mare, travaliul trebuie sa fie rapid, mamica a mai nascut natural.
Pozitionarea transversala
Foarte rara (apare la 0,5% din totalul nasterilor), aceasta prezentatie necesita o operatie de cezariana. Bebe nu este pozitionat nici cu funduletul, nici cu caputul spre iesire, ci cu unul din umeri sau cu spatele. Fatul este asezat orizontal, ocupand toata latimea uterului. pentru aceasta prezentatie, pot exista mai multe explicatii: un uter mare, care permite bebelusului sa se intinda cum doreste (datorat unor nasteri anterioare, unei nasteri multiple), un obstacol (chisturi ovariene de mari dimensiuni, fibrom, placenta previa).
Prezentatia frontala
Aceste cazuri sunt rare si pot prezenta un obstacol serios in calea nasterii normale.
Exista doua feluri de prezentatie fronatal. Una este cea bregmatica (bregma este punctul de intalnire a oaselor parietale cu osul frontal, ocupat la nou-nascut de fontanela anterioara). Bebe nu si-a flexat suficient de mult capul catre piept si principala problema in cazul nasterii naturale este aceea ca bebe poate sau nu sa-si indoaie corect capul in momentul expluzarii. A doua pozitionara este cea in care fatul se prezinta cu fruntea. Bebe are capul directionat in sus. In loc sa se angajeze cu partea de sus a craniului, fatul este directionat cu fruntea catre iesire. Riscul de distocie (dificultate care tulbura sau impiedica desfasurarea in conditii normale a nasterii) este ridicat, putand antrena probleme mari pentru mamica (risc sporit de ruptura grava a perineului).