[imagebrowser id=15]Carnea ofera bebelusului necesarul recomandat de proteine si contine, in plus, acizi grasi, vitamine (B, PP si B1) si minerale – dintre care cele mai importante sunt fierul si zincul. Pana la doi anisori, bebe nu are nevoie de cantitati foarte mari de carnita, dar nu ignorati acest important personaj al meniului. Pentru a nu gati mancaruri complicate si variate in fiecare zi, puteti apela la borcanasele din comert, atat timp cat copilasul papa cantitati limitate de hrana.
Cantitatile in functie de varsta
La inceputul diversificarii (cu exceptia unor cazuri speciale, carnita poate fi introdusa in alimentatia sugarului hranit cu lapte artificial la 6 luni; in privinta bebelusilor alaptati, puteti astepta pana la 7-8 luni), carnita se va oferi in portii mici (5 g, la masa de la ora 15), acompaniata sau incorporata in piureurile de legume. Treptat, dimensiunea portiilor se va mari la 10, 15, respectiv 20 g pe zi. Este bine de stiut ca, in jur de un an, bebe va ajunge sa pape intre 50 si 70 g de carne pe zi.
Pentru un start bun, carnita slaba este recomandata
Medicul pediatru va va sfatui sa introduceti cate un fel de carnita pe rand, cu o pauza de 4-5 zile intre incercari.
Veti incepe obisnuirea celui mic cu gustul carnii, preferand pieptul de pui sau de curcan fiert, pasat si amestecat in piure de legume (si, de ce nu, de fructe). Este recomandabil sa omogenizati carnea in amestecul de legume pentru ca aceasta are o textura ceva mai fada, care ar putea fi respinsa de copilas. Poate urma introducerea ficatului de pui (tot fiert) si a carnitei de vita. Mai tarziu, puteti varia prepararea (la gratar, la cuptor) si puteti renunta la pasarea carnii, in favoarea bucatelele fragede.
Nu folositi pentru masa bebelusului carne condimentata sau sarata (mezeluri, carnati, salam) si evitati carnea de porc pana la doi ani. Puteti incerca sa-i oferiti (din cand in cand) carne de rata sau gasca (dar cu masura, pentru ca acestea sunt mult mai grase).
Pestele – un complement ideal
Pestele reprezinta o sursa foarte indicata de proteine, vitamine si minerale. Acesta poate fi introdus in tandem cu preparatele din carne de pui sau vita, de una sa doua ori pe saptamana.
Se prefera alegerea pestilor cu carne alba si slaba (merlucius, cod, salau, pastrav), iar modalitatea de prepararea evolueaza cronologic. La 6-7 luni bebe va manca peste fiert si pasat, apoi poate incerca deliciile unui gratar de peste si prepararea la cuptor. La un an, poate papa budinci de peste, chiftelute etc.
Nu-i oferiti micutului peste la conserva. In afara unui control insuficient asupra ingredientelor, o alta problema ar fi ca aceste conserve contin o cantitate mare de sare, daunatoare pentru copil.
Daca aveti cazuri de alergie la peste si la fructele de mare in familie, asteptati introducerea acestor produse pana la 2-4 ani. In orice caz, retineti ca somonul, crevetii, homarul si molustele prezinta un risc crescut de a provoca alergii la varste mici.
Sursa: www.nou-nascuti.ro
Foto: www.retetesanatoasecopii.files.wordpress.com / http.2.bp.blogspot.com