Inflamarea mucoasei laringiene poate aparea atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor. Singura deosebire cu privire la manifestarea bolii intre adulti si copii, in special bebelusi, este aceea ca, cei mici sunt mult mai afectati de simptomatologia laringitei. Daca vi se pare o afectiune ce nu trebuie luata prea in serios, mai ales la cei mici, ei bine, gresiti.
Laringita, la bebelusi, poate predispune micutul unor riscuri majore, putand surveni de foarte multe ori decesul. Debutul bolii va aparea cu tuse, stare de raguseala, dureri in gat, imposibilitatea de a mai vorbi, dificultati in respiratie sau chiar febra mare. Si daca va intrebati ce anume poate determina o astfel de afectiune, iata si cauzele:
– curentii de aer din interiorul sau exteriorul locuintei;
– schimbari de temperatura;
– fumul de tigara;
– prezenta unui mediu infectios in incapere.
Prezenta la medic este obligatorie inca de la aparitia primelor simptome. In functie de complexitatea si de gradul de risc al bolii, cel mic poate fi tratat acasa, in cazul laringitei stridulante, care se manifesta brusc, cel mic aflandu-se in imposibilitatea de a mai respira, avand senzatie de sufocare, dupa care totul va reveni la normal. Exista si situatia in care astfel de spasme laringiene se manifesta cu regularitate, de mai multe ori in interiorul unei zile.
Laringita edematoasa de origine infectioasa presupune tratament spitalicesc, evolutia sa fiind mult mai lenta, dar si mult mai severa.
Medicul specialist va recomanda fie tratamentul de acasa, fara administrarea aspirinei, fie internarea de urgenta a bebelusului, ca urmare a severitatii bolii. Indiferent de stadiul de evolutie, in laringita se va recomanda consumul de lichide, dar si mult abur, in mediul spitalicesc folosindu-se mastile de abur.
Asa ca, nu ezitati sa mergeti de urgenta la medic, la aparitia unor astfel de simptome, copilul neputand rezista in fata imposibilitatii de a respira ca urmare a unei astfel de afectiuni.
Articol realizat de Tatiana Tuţă