Incepand cu varsta de patru luni de viata, bebelusul se va simti pregatit pentru masticatie, si implicit pentru inghitirea hranei solide. In acest interval, mai exact, intre 4 si 6 luni de viata, ii poti introduce treptat cateva din alimentele de baza solide necesare dezvoltarii sale.
Inca din primele zile de viata, vei putea observa faptul ca cel mic va impinge in afara cu limba orice ii vei introduce in gurita, cu exceptia sanului si a laptelui praf. Este un instinct esential al bebelusului ce il ajuta sa se fereasca de inec inca de la varstele cele mai mici.
Asa ca, inca de la patru luni de viata, veti observa, in timp ce veti lua masa, agitatia celui mic. Va va privi foarte atent, mai ales in timp ce mestecati hrana, dorind parca sa incerce si el noua sa experienta. Intr-un alt sens, ii va fi pofta de ceea ce faceti dumneavoastra, dorind sa experimenteze noi gusturi.
Introducerea alimentatiei solide va trebui sa se faca treptat, cu multa grija si atentie din partea parintilor pentru a feri riscul de inec al copilului, dar si cu atentie cu privire la capacitatea acestuia de a digera alimentele. Astfel, daca veti observa faptul ca cel mic va inlatura prin scaun hrana data in aceeasi forma, nu mai continuati alimentatia intrucat stomacelul sau inca nu este complet dezvoltat pentru a digera alimentele.
Primele inghitituri ii vor starni acestuia curiozitatea, de foarte multe ori dorind sa elimine din gurita ceea ce ii introduceti, impingand cu limba hrana in exterior. Dar daca va fi captivat de noile gusturi, acesta va deschide gurita ori de cate ori va vedea prin preajma lingurita. Asa ca, nu uitati sa va alimentati copilul cu lingurita si nu cu biberonul sau cu seringa. Doar asa va capata noi deprinderi de a se hrani.
Iata primele alimente solide de inceput pe care i le puteti administra fara probleme: fructe, deja celebrul mar cu biscuite fara gluten, cereale. Dar atentie: toate trebuiesc foarte bine pasate in asa fel incat cel mic sa le poata inghiti fara probleme.