Ca urmare a unor afectiuni medicale ori fie a stresului cotidian, s-a demonstrat din punct de vedere medical ca intr-un procent destul de ridicat, de aproape 40% femeile sunt cauza infertilitatii.
Rezolvarea unor astfel de probleme se poate face doar prin tratament de specialitate, de regula, prin internarea in clinici medicale care trateaza astfel de probleme destul de amanuntit. Noile tehnologii permit tratarea infertilitatii prin metodele medicale cele mai complexe sau prin asa-numita fertilizare in vitro.
De-a lungul timpului s-a demonstrat ca datorita experientei unor medici de renume s-au gasit solutii din ce in ce mai avansate pentru ca o femeie aflata in imposibilitatea procrearii sa poata avea, in cele din urma, un bebelus.
Datele statistice arata ca dupa primele proceduri de acest fel, din anul 1978 din Marea Britanie si pana astazi, tehnicile moderne de fertilizare au ajutat peste un sfert de milion de cupluri sa aiba un copil, tehnologia dand rezultatele mult asteptate.
Spre deosebire de inseminarea artificiala, fertilizarea in vitro permite fecundarea ovulului de catre spermatozoid in laboratoare, pe cale artificiala. In maxim 40 de ore, cadrele medicale isi pot da seama daca fecundarea a avut loc sau nu pentru a se putea trece la finalizarea procedurii.
Ca urmare a acestei proceduri, ovulul fecundat va fi introdus in uter pentru a se putea genera sarcina. Aceasta tehnica de reproducere asistata presupune implantul a minim 2-4 embrioni viabili pentru ca operatiunea sa fie un succes. Desigur, sansele nasterii unor gemeni ori tripleti sunt destul de ridicate.
Si poate nu se cunoaste exact de ce anume se poate apela la o astfel de tehnica asistata. Cauza pentru care tot mai multe cupluri apeleaza la fertilizarea in vitro consta dintr-o neputinta a femeii de a ramane insarcinata, cauzata de infundarea trompelor uterine sau endomentrioza. Un numar redus de spermatozoizi la barbat poate reprezenta, de asemenea, tot o cauza la fel de serios tratata. Varsta destul de ridicata nu pare a mai fi demult o problema pentru a aduce pe lume un bebelus, chiar si femei de peste 40 de ani au ajuns in cele din urma mame naturale.
Inainte de inceperea procedurii de fertilizare in vitro, li se va cere ambilor parteneri efectuarea unui set complet de analize care sa ateste starea generala de sanatate. Ulterior, se va trece la dozarea hormonala necesara unui astfel de implant artificial.