Inca de la nastere, mamicile se simt nedumerite, acestea nestiind daca bebelusul lor s-a nascut sau nu cu o greutate normala. 3000-3500 de grame la nastere la baietei este o greutate destul de corecta, la fetite fiind una mai mica cu maxim 200 de grame, asa ca se poate porni de la 2800 g si se poate ajunge la 3400. Desigur, acesti indici de greutate nu reprezinta o regula de la care sa nu ne putem abate.
Dupa nastere are loc, asa cum probabil ati auzit deja, scaderea in greutate a celui mic, cu un procent de maxim 10%, greutate ce va fi asimilata in primele zile de acasa. Prima luna de viata, va aduce chiar un adaus al greutatii de minim 750 de grame, comparativ cu greutatea de la nastere.
Ritmul de crestere in primul anisor de viata este destul de accelerat, asa ca in primele patru luni de viata, bebelusul va asimila un minim de 750 de grame. Intre lunile V-VIII adaosul va fi de numai 500 grame, iar, spre sfarsit va asimila numai 250 grame lunar.
Un astfel de ritm de crestere este destul de important demonstreaza o stare de sanatate buna a bebelusului. In anul imediat urmator, cel mic va asimila circa 300 grame lunar. Nu trebuie sa va faceti griji, acest ritm de crestere nu va continua la nesfarsit, intr-un anisor copilul putand asimila un maxim de 2 kg, in asa fel incat sa poata avea o structura normala de crestere.
Exista si situatia copiilor obezi, dar totul se poate datora fie unei alimentatii nesanatoase sau in exces, fie ca urmare a unor factori patologici. De regula, o familie in care alimentatia reprezinta principalul tel in viata, va avea parte si de un copil obez, fiind crescut in acelasi stil alimentar.
Iata o formula de calcul ce poate fi aplicata copilului de dupa varsta de doi anisori, conform lui Hermann : G (în kg) = 9 + 2 n, în care „n“ reprezinta varsta copilului. Asadar, sexul, varsta si talia acestuia sunt factori determinanti ai stabilirii unei greutati normale a copilului.
Iata si dimensiunile corecte ale craniului celui mic:
– nou-nascut – 34-35 cm;
– 6 luni – 42-43 cm;
– 12 luni – 45-47 cm;
– 24 luni – 48-49 cm;
– 36 luni – 52-53 cm.
Asadar, putem observa o crestere mai intensa in primul an de viata. Dupa primul anisor perimetrul cranian se va dezvolta mai incet pana la pubertate. Valorile expuse mai sus sunt apreciate pentru baieti. La fetite, valorile perimetrului cranian sunt mai mici cu 1-2 cm comparativ cu cele de mai sus.
Perimetrul abdominal nu atesta o mare importanta. Cu toate acestea, iata valorile:
– nou-nascut – 31-33 cm;
– 6 luni – 40 cm;
– 12 luni – 45 cm.
Perimetrul toracic prezinta o importanta majora in dezvoltarea bebelusului. Asadar, valorile de la nastere sunt de 31-33 cm. Acestea se vor mari lunar cu cate 1 cm, pentru ca la 12 luni, acesta sa fie egal cu valorile craniene. Ritmul de crestere va fi mai mare dupa un an, asa incat la doi anisori va masura circa 50 cm, iar la 4 anisori circa 55 cm.