Copilul dumneavoastra creste, creste… Ce poate fi mai frumos! Fiecare etapa a vietii, fiecare noua prostioara facuta din greseala sau din nestiinta va trezeste cele mai puternice emotii.
Pana la varsta adolescentei, etapele de crestere va trezesca astfel o serie completa de noi emotii, cel mic devenind dintr-o data mare. Cu toate ca va va fi greu sa v a obisnuiti in noi si noi ipostaze, dezvoltarea sa fiind extrem de rapida, veti fi mandri ca dintr-o data, din bebelus, acesta va invata sa mearga in picioare, sa vorbeasca, sa mearga la scoala…
Iata ce rapid se poate petrece totul. Daca, atunci cand tocmai a invatat sa vorbeasca a deprins doar cateva zeci de cuvinte simple, un astfel de lucru petrecandu-se in apropierea varstei de doi anisori, la varsta de trei sau patru anisori, copilul va pune intrebari, va sti sa raspunda, putand purta o conversatie destul de lunga cu un adult.
La scoala, acesta va incerca sa se formeze ca om, ca cetatean al statului a carei cetatenie o are. Veti putea observa un salt educativ spectaculos, profesorii avand o mare influenta asupra conduitei sale de mai tarziu. Relatiile colegiale din interiorul clasei il vor ajuta sa isi creeze o anumite independenta de familie, sa isi construiasca o anumita imagine despre ceea ce inseamna societate, dar si viata. Inceperea educatiei scolare reprezinta o anumita aventura chiar si pentru copiii care deja sunt obisnuiti cu cresa sau cu gradinita, intr-un cuvant pentru aceea care sunt incadrati inca de la varste fragede in colectivitati destul de mari.
La scoala, principala sa preocupare este sa se ridice la nivelul cerintelor clasei si ale profesorilor, dobandind deja teama unei autoritati superioare. Asa ca, timpul de joaca de dinainte va fi mult diminuat, fiind inlocuit de cele mai multe ori cu orarul scolar sau cu orele din afara scolii, dedicate temelor de acasa.
Chiar daca au ajuns pana aici, la scoala, sa nu credeti ca ati scapat de jucarii sau de energiile lor atat de mari. Sunt tot atat de nazbatiosi ca si atunci cand scoala nu reprezenta o preocupare pentru acestia, fiind inca o necunoscuta.
Chiar daca odata cu scoala ati putea spune ca educatia primita de la profesori sau invatator este cea mai importanta pentru conduita celui mic, nici autoritatea dumneavoastra nu este de neluat in calcul. Chiar daca veti observa o mai mare dorinta de independenta fata de familie din partea micutului, nu va va nega autoritatea parinteasca, cuvantul fiindu-va intotdeauna respectat.
Grijile apar de-abia in perioada adolescentei cand noi tentatii par sa le cucereasca mintea si imaginatia. Nu incercati sa le stopati anumite activitati intrucat modificarile hormonale din pubertate pun foarte mult amprenta pe formarea personalitatii lor de mai tarziu. Nu uitati de comunicare, esentiala pentru viitorul adolescentului din el….