Daca te-ai decis sa optezi pentru o nastere naturala, lucrurile nu sunt deloc usoare, dar nici de netrecut.
Nasterea naturala se desfasoara pe mai multe etape:
- Pretravaliul reprezinta etapa de dinaintea travaliului si consta in pregatirea organismului gravidei pentru nasterea propriu-zisa. Acesta poate fi mai putin dureros decat travaliul si poate fi suportat fara a fi necesara o internare in maternitate. Cu toate acestea, daca durerile sunt din ce in ce mai intense ca durata si asprime este indicat a lua bagajul si a va indrepta cat mai rapid posibil catre maternitate. Copilul este pe drum.
- Travaliul reprezinta etapa cea mai dureroasa a nasterii. In toata perioada acestuia, care poate varia pana la 10 ore de la caz la caz, colul uterin trebuie sa ajunga la dimensiunea de 10cm., plecand numai de la 2 cm. Contractiile din timpul travaliului sunt intense si destul de dureroase, fiecare gravida resimtindu-le intr-un anumit mod, acestea intervenind pentru expulzia copilului, dar si pentru dilatarea colului uterin.
- Nasterea propriu-zisa sau expulzia copilului poate dura pana la o ora pentru femeile aflate la prima sarcina sau o jumatate de ora pentru cele la a doua nastere. Expulzia copilului este un procedeu destul de dureros, dar care poate fi suportat usor atunci cand te gandesti ca din moment in moment vei auzi scancetul copilului tau.
- Expulzia placentei este etapa in care tanara mama nu va mai resimti durere intense, expulzia acesteia fiind o procedura complet nedureroasa. Medicul specialist va supraveghea gravida pana la eliminarea placentei.
- Perioada post nastere care dureaza pana la doua ore si reprezinta momentul in care apar contractiile post nastere, cel care se contracta fiind uterul pentru a regla si diminua cantitatea de sange eliminat de catre organism.
Cu toate ca nasterea reprezinta o dilema pentru fiecare femeie, etapele acesteia pot fi parcurse usor cu sprijinul medicilor specialisti.
Etapa de dilatare a colului uterin sau travaliul propriu-zis poate fi diminuata ca intensitate dureroasa cu ajutorul unei anestezii peridurale. Exista cazuri in care medicii monteaza cateterul pentru anestezie inca de la inceputul travaliului, altii incep administrarea anesteziei de-abia la o dilatatie de 4 cm. Cu toate acestea, odata administrata anestezia nu vei mai resimti durere. Exista totusi si cazuri in care unele femei opteaza spre o nastere fara anestezie peridurala putandu-si regla singure intensitatea durerii. In functie de maternitate, in etapa travaliului poti alege sa ai alaturi partenerul care iti poate fi de un real sprijin atunci cand simti ca ti s-a scurs orice putere.
Nasterea propriu-zisa sau expulzia copilului este destul de dureroasa, durand maxim o ora, timp in care vei fi dirijata de catre medicul specialist si de catre moasa. Vei simti o mare presiune spre perineu, lucru care te va face sa impingi. Odata cu contractiile vei impinge si tu pentru a ajuta la eliminarea copilului. Cu toate acestea, cea mai dureroasa portiune este aceea a nasterii capului copilului.
Eliminarea placentei nu trebuie sa reprezinte o amenintare sau o stare de anxietate si teama pentru tine. Este o etapa in care te vei simti foarte relaxata si usurata dupa nastere.
Contractiile uterine de dupa expulzie sunt foarte putin dureroase, moment in care acesta va ajuta la reglarea cantitatii de sange eliminat.
Si daca totul s-a terminat cu bine, doctorul va face eventualele observatii medicale. In cazul de taietura a perineului vei fi cusuta, prin administrarea de analgezice locale, in acest fel nu vei simti nimic. Acesta va examina uterul, colul uterin, dar si contractiile post nastere.
Dupa examenul clinic al medicului vei fi transportata catre salon unde ti se vor recomanda cateva ore de odihna, dupa care te vei putea bucura linistita de ingerul tau cel mic.
Articol realizat de Tatiana Tuţă