Chiar daca este inca un bebelus, avand numai cateva zile sau chiar cateva luni, cel mic nu este de neglijat. Asa ca, nu uitati sa va bagati copilul in seama, sa ii comunicati cele mai frumoase ganduri. Poate vi se pare ca o comunicare cu bebelusul nu isi are sensul intrucat acesta nu poate intelege ceea ce i se spune.
O decizie complet eronata daca ne gandim la studiile medicale realizate cu privire la studierea mediului intrauterin. S-a demonstrat asadar stiintific faptul ca cei mici invata inca din burtica mamicii sa comunice, avand reactii la anumiti stimuli comunicationali transmisi de catre mama, mai ales dupa saptamana 32. Fatul din acest mediu va simti apropierea de mama si va avea anumite trairi la auzul glasului acesteia.
Asa ca, comunicarea continua si imediat dupa nastere. Felul in care cel mic iti poate transmite o parte dintre dorintele sale este transmis mamei prin plans, acesta fiind unica modalitate de a vorbi in primii doi ani ai vietii.
Se considera, din punct de vedere medical, faptul ca in primii ani de viata ai copilului se pot dezvolta cele mai ample abilitati comunicationale si de limbaj. Cu toate ca atunci cand aducem in discutie necesitatea comunicarii cu cel mic ne gandim doar la aceea verbala, exista si un alt tip de comunicare, cea non-verbala, la fel de importanta in relatia copil-parinte. Mimica, expresia faciala, dar si zambetul oferit de mama puiului sau ii vor da acestuia senzatia de liniste si siguranta, dar si de foarte multa dragoste. Acelasi lucru se poate spune si despre cei mici. Si acestia apeleaza la aceasta tehnica de comunicare non-verbala. Va zambi, isi va schimba expesia faciala atunci cand e vesel sau suparat, isi va intinde mainile, folosindu-se de gestica, pentru a fi luat in brate.
Inca din primele luni de viata cel mic isi va dezvolta abilitatile comunicationale. Te va asculta, va fi atent si, apoi, va incerca sa te imite. Iata ce trebuie sa faca mama, atunci cand incearca sa comunice cu un bebelus:
- intotdeauna isi va privi copilul in ochi inainte de a-i vorbi;
- incercati sa va folositi de cuvinte scurte si simple, folosindu-va de o pronuntie clara;
- mentineti o distanta mica intre voi si copil;
- mangaiati copilul in timpul comunicarii si faceti-l atent la ceea ce ii spuneti;
- zambiti-i pe tot parcursul conversatiei si folositi-va de gestica si mimica;
- daca va zambeste, raspundeti-i cu un zambet;
- imitati-l pana si in micile sale balbaieli;
- nu uitati sa ii spuneti poezii, scurte si cu rima accentuata;
- inainte de culcare cititi-i o poveste;
- cantati-i mai tot timpul – cei mici sunt atrasi de sunetele muzicale.