Ca regula generala, bebelusul este hranit timp de 5-6 luni de zile fie cu lapte matern, fie cu formule de lapte praf. Asta intrucat laptele contine nutrientii necesari dezvoltarii armonioase a bebelusului. Cu toate acestea, de la o anumita varsta, laptele matern sau formulele de lapte vor fi suplimentate cu diverse alimente necesare celui mic datorita gradului inalt de proteine, minerale si nutrienti pe care il contin.
Cu toate acestea, nu toti parintii cunosc ce alimente trebuiesc date copilului si inca de la ce varsta intrucat pot constitui factori alergenici majori sau pot constitui o piedica in ceea ce priveste sanatatea celui mic.
De aceea, o serie de alimente va trebui introdusa mai tarziu in alimentatie, fiind potentiali factori cu risc de imbolnavire pentru bebelus. Cu toate acestea, zaharul si sarea nu trebuiesc a fi adaugati in niciun caz in alimentatia acestuia, fiind destul de periculosi.
Daca tu sau tatal copilului sunteti alergici la unele alimente, va trebui sa dati o mai mare atentie alimentatiei copilului intrucat riscul ca alergiile sa poata fi mostenite de catre bebelus este foarte mare.
In primele luni de viata, alimentatia celui mic va trebui sa aiba la baza si in exclusivitate laptele matern sau laptele praf. Cu toate acestea, in diversificare trebuie sa fiti precauti la unele produse alimentare, trebuie sa cunoasteti ce potential alergenic au, dar si cand pot fi introduse in alimentatie. Iata ce putem spune despre:
- laptele de vaca – poate provoca serioase reactii alergice la bebelus, dar si probleme de digestie. Cu toate acestea, este indicat ca bebelusul sa consume branzica de vaci si iaurt, ajutandu-l la o buna crestere si dezvoltare;
- citricele si alte fructe si legume acide – pot crea probleme digestive serioase ca urmare a aciditatii. Chiar daca considerati rosia un aliment sanatos, totusi, feriti-va copilul de consumul acestui aliment, fiind foarte acid;
- laptele degresat – nu ii restrictionati copilului aportul de grasimi din lapte;
- mierea – poate conduce catre o boala grava, numita botulism;
- albusul de ou – factor cu un potential alergenic foarte crescut, este de preferat a se consuma dupa varsta de un anisor (intre timp cel mic poate consuma galbenusul de ou);
- grau – feriti-va copilul de alimentele ce contin grau, acesta fiind cel mai alergenic dintre toate cerealele existente;
- untul de arahide va trebui introdus dupa un anisor de viata, intrucat reprezinta un alt factor alergenic;
- consumul de nuci va trebui sa se faca dupa varsta de trei anisori intrucat constituie factori alergenici, dar au si un risc crescut de inecare;
- scoicile – nu le introduceti prea rapid in alimentatie intrucat sunt produse ce pot provoca alergii serioase.
Daca totusi, cel mic prezinta umflaturi, pete rosii, tuseste, are diaree, vomita, gaze intestinale ori dureri abdominale poti banui ca este vorba de o alergie. De aceea, consulta medicul de urgenta. Cu toate acestea, nu introduce niciodata in alimentatia diversificata mai mult de un aliment, pentru ca cel mic sa se poata obisnui, iar tu, sa cunosti care este alimentul provocator de alergie.