Manifestandu-se asemenea unei adaptabilitati a organismului la noul mediu de viata, colicile apar la bebelus in primele saptamani de viata. Asadar, nu tratati totul asemeni unei boli intrucat nu reprezinta o afectiune ce trebuie tratata, ci o disfunctie fiziologica a bebelusului.
Daca cel mic plange, fara a avea un motiv aparent, fiind hranit si schimbat, i se contracta muschii abdominali, este agitat, are gaze stomacale, toate pot reprezenta cauze care sa va duca cu gandul ca bebelusul vostru sufera de colici abdominali.
Chiar daca de multe ori incercam sa aflam un raspuns de la medicii de specialitate, acesta pare sa intarzie. S-au depistat doar cauze probabile si nu raspunsuri exacte la astfel de probleme. Asadar, colicii ar putea aparea ca urmare a sistemului digestiv al bebelusului inca destul de plapand, aerului inspirat in timpul alaptarii, alergiilor, dar si ca urmare a unei intolerante la lactoza. Cu toate acestea, nu toti copiii fac colici. Unii pot fi feriti de aceasta aventura destul de neplacuta pentru acestia.
Cu toate ca nu intotdeauna alimentatia mamei poate afecta sistemul digestiv al bebelusului prin alaptare, se va recomanda mamei sa se abtina de la unele mancaruri care ar provoca balonare, gaze sau arsuri stomacale. Asadar, feriti-va atat voi, cat si bebelusii de mazare, fasole, varza, ciocolata sau bauturi carbogazoase.
Dat fiind faptul ca nu sunt inca cunoascute cauzele aparitiei colicilor la copii, se va recomanda un medicament avand la baza simeticona care ajuta in reducerea volumului de gaze din intestinul celui mic. Pentru calmarea durerilor celui mic se pot recomanda o serie de medicamente naturiste sau diverse ceaiuri cu rol digestiv la bebelusi. Cu toate acestea, nu administrati celui mic niciun fel de medicament fara indrumarea medicului pediatru intrucat o doza prea mare ar putea fi destul de nociva sanatatii celui mic. Singurul remediu pe care il puteti avea la indemana este portia de dragoste oferita in momentul in care cel mic plange fara oprire. Puteti aplica pe burtica micutului comprese cu apa calduta sau puteti exersa cateva tehnici eficiente de masare a abdomenului. Totul il va linisti, mai ales daca se va completa cu o mangaiere din partea mamei.