Un copil cu o capacitate de retinere destul de ridicata iti poate ridica probleme serioase in calitatea ta de parinte. Asadar, a avea langa tine un copil cu o memorie exceptionala presupune anumite responsabilitati pe care nu poti sa le negi. Asa ca, chiar daca cel mic nu este inca la un nivel avansat la matematica sau fizica, tu poti simti, inca din primii sai anisori de viata care ii sunt capacitatile.
Asimilarea unui limbaj bogat inca de dinainte de vreme, dar si starea de precocitate a acestuia in ceea ce priveste mersul sau evolutia sa educativa pot reprezenta semne clare ca esti unul dintre fericitii parinti ai unui copil supradotat. Inainte de a face parte dintr-o comunitate educativa, copilul cu o astfel de tipologie va invata singur de acasa sa scrie si sa citeasca fara a i se oferi ajutorul.
Atunci cand cel mic incepe sa dezbata cu tine diferite teme legate de viata, moarte, univers, acestia cerand raspunsuri la un set variat de intrebari, poti fi destul de convins ca bebelusul tau nu mai este preocupat de masinute sau papusele barbie, ci, din contra, are interese mult mai inalte, despre existenta, in general. Asa ca, de multe ori vei fi pus in dificultatea pentru a-i oferi un anumit raspuns si vei putea observa ca ceea ce tu inca nu cunosti, el iti va putea oferi o explicatie, chiar si la o varsta atat de frageda.
In ceea ce priveste jocurile pe care acestia le prefera se poate spune ca strategia este punctul cheie. Asadar, nu incercati sa il ademeniti cu ceva sub nivelul sau intelectual intrucat nu vor fi prea atrasi.
Ceea ce ii complexeaza este faptul ca se simt diferiti fata de cei din jurul lor, iar prietenii par sa ii paraseasca. De aceea, acestora le va face placere sa stea in compania ta sau a unor persoane mult mai in varsta decat ei. Totodata, scoala poate fi considerata o dezamagire pentru acestia, programa de studiu fiind cu mult sub nivelul lor de intelegere si memorie.
Asadar, daca esti unul dintre parintii unui astfel de copil, nu uita sa ii acorzi mult mai multa atentie intrucat ritmul acestora de dezvoltare este mult mai crescut decat al celorlalti. Vizita la psiholog te va ajuta sa iti cunosti mai bine copilul, capacitatile acestuia intelectuale, dar si ritmul sau de dezvoltare. Si nu uitati, incercati sa dezvoltati totul in favoarea acestuia, dezvoltarea sa precoce din punct de vedere intelectual fiind un beneficiu pentru adultul de mai tarziu…