Iti doresti nespus de mult un bebelus, dar, din pacate, medicul ti-a prescris ca nu ai nicio sansa de a ramane insarcinata? Ce iti ramane de facut? Mai ai, oare, vreo sansa sa devii mamica?
Cu siguranta, da. Poti trece la procedura adoptiei, destul de indelungata, mai ales, la noi in Romania. Dar, cu rabdare, totul trece de la sine, pana si birocratia. Asa ca, daca te-ai gandit serios sa adopti un copil, iata ce documente va trebui sa depui in vederea solutionarii cererii de obtinere a atestatului de persoana sau familie apta sa adopte, conform Legii 273/2004:
- Copie de pe actele de identitate;
- Copie legalizata de pe certificatul de nastere;
- Copie legalizata de pe certificatul de casatorie;
- Hotarare de divort (daca este cazul);
- Copie legalizata acte de proprietate;
- Certificat de cazier judiciar;
- Certificat medical tip Ministerul Sanatatii, cu semnatura si parafa medicului specialist;
- Adeverinte de venit;
- Certificatul de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul;
- Caracterizari de la ultimul loc de munca (minim doua pentru fiecare persoana a cuplului conjugal);
- Certificat medical privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul;
- Declaratie pe propria raspundere data in fata notarului public a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti;
- Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihisociomedicala a copilului pe care doresc sa il adopte;
- Declaratie privind indicarea motivelor pentru care unul dintre soti nu doreste sa adopte, in cazul in care cererea este formulata numai de catre unul dintre soti si celalalt nu se asociaza la cerere.
Locul depunerii documentelor mai sus mentionate este in cadrul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza domiciliaza persoana care solicita.