O dilema pentru orice parinte are in vedere testarea privirii bebelusului. Uneori ne aflam in nesiguranta si nu ne putem da seama daca cel mic ne vede destul de clar sau daca intampina ceva probleme ori, mai rau, nu ne vede… Daca totusi intoarce capul atunci cand esti langa el, priveste jucaria pe care i-o arati, sunt primele semne ca cel mic zareste ceea ce are in fata. Dar cat de bine…inca nu iti poti da seama.
La circa 3-5 zile din momentul nasterii, bebelusul isi poate urmari mama, reusind sa o priveasca. Tot de atunci va putea zari obiectele viu colorate care il atrag, intorcandu-si astfel capul spre ele. Daca totusi observi o reactie diferita din partea celui mic, acesta nereusind sa te urmareasca atunci cand ii vorbesti sau esti in fata lui ori fuge de lumina puternica, nu ezita sa ii comunici medicului pediatru.
Chiar daca este prea mic si poate te astepti ca un astfel de lucru va putea fi observat abia atunci cand acesta va creste mare, nu trebuie sa amani intrucat testele vizuale facute de oftalmologi se pot adresa si copiilor mai mici, in locul literelor fiind puse desene de aceeasi dimensiune. Daca cel mic nu stie inca sa vorbeasca este pus sa indice pe un catalog desenul aratat de catre medic in timpul consultului medical.
Pana la varsta de 3 luni ochii bebelusului nu sunt inca bine dezvoltati, dar miscarile lor vor trebui sa fie in acelasi timp si sens. Daca vei observa ceva dereglat la vederea celui mic te poti adresa medicului pentru a verifica daca este sau nu vorba de un caz de strabism. Chiar daca nu ti se va parea ceva foarte deranjant pentru esteticul celui mic, nu trebuie sa treci cu vederea tratarea strabismului intrucat in acest fel i-ar putea fi afectata partea din creier unde se afla ochiul cu problema. Pe acea parte, creierul nu va mai lucra, copilul dezvoltand anomalii cerebrale.
Daca cel mic nu va sti sa distinga culorile, problema nu este lipsa de atentie din partea acestuia, ci tot o problema oculara. Asa ca se poate confunda galbenul cu albastru, rosu cu verde, etc. Astfel de defecte pot fi tratate doar cu ajutorul medicului specialist.
Bebelusii nascuti prematuri comporta un risc sporit pentru a dezvolta astfel de probleme oftalmologice. De aceea, testarea vizuala a acestora se va face din primele zile de viata in maternitate.