Una dintre cele mai ingrijoratoare probleme pentru parinti in timpul verii este insolatia la bebelusi. Intrucat, cei mici nu au un sistem termic reglator bine dezvoltat asemenea unui adult, putandu-se supraincalzi destul de usor, parintii se tem de gravitatea simptomelor provocate de insolatie.
Da, asa este. Vorbim despre lucruri extrem de serioase ce pun in pericol chiar viata bebelusului, mai ales al celui mai mic de un anisor. Asa ca, vara nu va expuneti copilul la soare intre orele 10.00 si 17.00 intrucat razele solare sunt deosebit de puternice putand provoca adevarate arsuri la nivelul pielii celui mic. Imbracati-l in haine cat mai subtiri, largi si in culori deschise si hidratati-l cu multa apa. Cam asa sunt sfaturile specialistilor pe timpul verii pentru a preveni insolatia.
Daca totusi va aflati in cealalta extrema, copilul fiind ars de catre soare trebuie sa aveti in vedere simptomele acestuia:
- Febra mare, de peste 39 grade Celsius;
- Stare de letargie;
- Inconstienta;
- Lipsa reactiei la anumiti stimuli;
- Piele rosie, uscata si foarte calda;
- Cefalee;
- Respiratie accentuala;
- Stare de voma;
- Ameteala;
- Stare de nervozitate si neliniste.
Ce trebuie sa faceti intr-o astfel de situatie? Cu siguranta va veti deplasa catre cel mai apropiat spital sau veti chema ambulanta acasa. Pana la venirea acesteia incercati sa linistiti copilul, locuind intr-o incapere mai racoroasa. Dezbracati-l complet si aplicati-i comprese cu apa rece pe intregul corp. Pana la un consult de specialitate nu ii administrati medicamente.
Chiar daca sunteti deosebit de atent, nu uitati ca celui mic ii trebuiesc cateva minute de expunere la soare pentru a ajunge intr-o astfel de situatie deosebit de periculoasa. Asa ca, fiti prudent, mai ales daca este vorba de viata copilului vostru!