Sa fii alaturi de copilul tau, sa il ingrijesti si sa il ocrotesti implica o serie larga de responsabilitati ce iti pot adduce tie, in calitate de parinte, o serie intreaga de satisfactii. Cu toate acestea, daca te gandesti la relatia de cuplu, la timpul petrecut alaturi de ei, vei putea observa faptul ca intreaga viata ti-ai dedicate-o lor. Oare, acest tip de responsabilitate este realizat in mod corect de catre parinti? Oare, grija pentru copiii lor nu este dusa uneori in partea extrema?
Si spun aceste lucruri ca urmare a unor studii realizate efectiv in viata unor cupluri cu copii. Cresterea, ingrijirea si educarea unui copil implica multe resurse de ordin financiar, intelectual, emotional si spiritual ale cuplului.
Asa ca, inainte de a incerca sa deveniti parinte sau chiar imediat dupa nasterea bebelusului incercati o mai buna documentare si informare in acest domeniu pentru a nu va afla in fata unor greseli ireparabile. Exista si situatii in care parintii comit astfel de greseli, dandu-si seama de ele mult mai tarziu, atunci cand nu mai poate exista niciun remediu. Asa ca, de ce sa nu incercam sa le evitam.
Dar mai inainte, sa incercam sa le cunoastem:
- Ingrijirea copilului dusa la extrem sau asa-numita dadacire a celui mic;
- Abandonarea problemelor de cuplu in favoarea cresterii copilului;
- Dorinta de a-l implica pe cel mult in multe activitati extrascolare;
- Lipsa timpului dedicate propriei tale ingrijiri;
- Dorinta ca bebelusul de acum sa iti poata ajunge la asteptarile tale mult mai tarziu;
- Asteptarea permanenta a copilului de la joaca, de la scoala…;
- Incapacitatea de a-l ajuta pe cel mic sa isi dezvolte propria sa personalitate;
- Somnul alaturi de bebelus incepand cu primele luni dupa nastere si pana in adolescenta.
Ce a iesit? Va considerati multumit daca treceti prin astfel de etape? Eu consider ca nu. Greselile de mai sus va vor crea probleme majore atat cu copilul, cat si cu partenerul. Ati putea ajunge chair in fata unui divort, v-ati gandit? Nu uitati sa va cresteti copilul cu mare responsabilitate, fiind prudent atat la nevoile sale, cat si la nevoile voastre in calitate de parinti.