Chiar daca in medicina exista cateva indicii care ne poate arata cam cate ore ar trebui sa doarma bebelusul tau zilnic, in functie de varsta, exista totusi premisa de la care vom pleca: aceea ca nu toti copiii sunt la fel, fiind foarte diferiti.
Asa ca, daca cel mic nu doarme asemenea celui al prietenei tale, nu trebuie sa intri in panica si sa consideri ca este ceva in neregula cu organismul sau. Cu toate acestea, daca observi la cel mic semne evidente de oboseala, cearcane, stare de pland necontrolat, trebuie sa iti pui intrebarea justificata de aceasta data: „doarme bebelusul meu cat ar trebui?”. De aceea, adresati-va medicului pentru mai multe lamuriri.
Iata si cateva exemple cercetate de catre experti medicali cu privire la numarul de ore pe care ar trebui sa le doarma cel mic atat ziua, cat mai ales noaptea. Cu toate acestea, daca veti observa ca bebelusul doarme cu circa doua ore mai mult sau mai putin, nu trebuie sa va alarmati – nu uitati: suntem atat de diferiti…
– 1 luna: 9 ore noaptea si 7 ore ziua;
– 3 luni: 10 ore noaptea si 5 ore ziua (in trei reprize);
– 6 luni: 11 ore noaptea si 4 ore ziua (in doua reprize);
– 9 luni: 11 ore noaptea si 3 ore ziua (in doua reprize);
– 12 luni: 12 ore noaptea si 2 ore ziua (in doua reprize).
Chiar daca incercam sa ii facem celui mic un program de somn ca la carte, nu intotdeauna vom reusi. Vom constata ca bebelusul ne va putea deslusi caracterul, fiind de neinduplecate in fata reprizelor fortate de somn. Chiar daca exista trucuri mai vechi in care parintii incercau sa modifice somnul celui mic, lasandu-l sa planga, nu intotdeauna s-a demonstrat a fi o solutie eficienta. Incercati sa il ajutati sa se acomodeze cu noul sau trai atat de diferit de mediul intrauterin…