Ingrijirea bebelusului in primele zile de dupa nastere s-ar putea sa vi se para un efort destul de mare cu care, mai ieri, nu erati obisnuita. Veti observa ca nu veti mai avea timp pentru ingrijirea dumneavoastra, pentru plimbarea de seara sau pentru menajul zilnic. Timpul ii este dedicat lui, celui mic. Iar atunci cand va hotarati sa il lasati in grija unei bone, fie ea angajata ori parte din familie veti putea constata ca veti avea mustrari de constiinta, avand senzatia de abandon. Dintr-o data sunteti mai libera decat va imaginati, asa ca vinovatia vi se pare ca va apartine in totalitate.
Chiar daca in primele luni cea mai importanta perioada este aceea legata de apropierea de mama, totusi bebelusul trebuie sa stie ca poate trai si independent de dumneavoastra, fiind o persoana distincta. Cum poate cunoaste bebelusul un astfel de lucru este o responsabilitate care va apartine in totalitate prin procesul de invatare. Doar asa se va putea obisnui cu bunicii, prietenii sau bona angajata. Si perioada de acomodare de la gradinita va fi mai facila.
Asa ca, daca il veti lasa in grija bonei nu inseamna ca il veti abandona si nu aveti de ce sa va faceti astfel de procese de constiinta. Bebelusul va trebui sa se obisnuiasca ca toti cei din jur il iubesc si il ocrotesc si poate fi la fel de bine ingrijit si langa altcineva in orele pe care le petreceti departe de el.
Atunci cand va ganditi sa va aduceti o bona, incercati:
- Intotdeauna sa ii explicati de ce trebuie sa aiba grija de el bona si pentru ce perioada;
- Prezentati-i bona atunci cand este vesel. Nu i-o prezentati atunci cand este suparat, bolnav sau obosit;
- Dati-i senzatia ca va este ca o prietena noua bona;
- Cand plecati la serviciu, luati-l in brate si aratati-i ca nimic nu a disparut din iubirea pe care i-o purtati;
- Incercati sa ii dati sfaturile necesare bonei in asa fel incat programul de masa, somn sau plimbare sa nu fie prea diferit fata de cel cu care l-ati obisnuit.