Stim cu totii ca o reusita unei sarcini depinde de modul in care reusim sa o supraveghem medical. Asa ca, seria lunga de analize si investigatii clinice este obligatorie daca iti doresti un copil cu adevarat sanatos.
In trimestru doi de sarcina medicul specialist care iti supravegheaza sarcina iti va recomanda efectuarea unei ecografii de morfologie fetala sau asa numita 3D sau 4D. Probabil cu totii am auzit de o astfel de ecografie, dar nu stim exact ceea ce presupune. Ecografia 3D este realizata indiferent de varsta gestationala cu un aparat destul de performant care poate oferi o imagine in profunzime asupra a ceea ce inseamna sanatatea intrauterina a fatului.
Cu ajutorul acestor tehnici moderne se pot depista destul de usor anumite anomalii ale fatului cum ar fi spina bifida sau despicatura palatina. Cu toate ca necesita costuri destul de ridicate o astfel de investigatie se poate impune daca exista suspiciuni in ceea ce priveste dezvoltarea normala a fatului, fiind disponibila in clinicile particulare moderne.
Iar daca avem in vedere claritatea imaginilor, multi parinti prefera efectuarea acesteia pentru primul contact vizual al fatului. Imaginea asupra bebelusului este destul de vizibila putand fi redata in format tridimensional, cu alte cuvinte vom avea o imagine exacta asupra a ceea ce se intampla in acel moment in interiorul uterului tau.
Trecand peste acest impact emotional, efectuarea acesteia este obligatorie pentru depistarea anomaliilor congenitale ale fatului, putand fi descifrata cu succes de specialisti medicali calificati.
Chiar daca numarul clinicilor care ofera astfel de servicii este destul de mare, nu toate beneficiaza de cadre medicale specializate, gradul de detectare a malformatiilor fiind destul de scazut. Asadar, atunci cand faceti o programare la un astfel de centru asigurati-va ca beneficiaza de personal specializat in imagistica medicala sau medici ginecologi specializati in interpretare ecografica.
Cu toate ca vocile din batrani argumenteaza ca ecografiile pot crea efecte nocive asupra fatului, in realitate studiile au aratat exact contrariul. Ultrasunetele emise de ecograf nu dauneaza fatului in dezvoltare. Exista, intr-adevar si opinii medicale care sugereaza ca efectuarea unor multiple astfel de ecografii poate crea anumite probleme fatului, cum ar fi o greutate mai mica la nastere, probleme de vaz sau de auz, dar nu pot fi demonstrate stiintific.
Chiar daca din punct de vedere ecografic se demonstreaza ca fatul are o anumita malformatie congenitala, nu trebuie sa ne alarmam. Nu toate cazurile de anomalie congenitala presupune intreruperea sarcinii, unele dintre ele putand fi tratate intrauterin. Spre exemplu, anomaliile cardiace vor putea fi corectate endoscopic, iar cele ale tractului urinar pot fi corectate prin interventii medicale chirurgicale. Exista totusi si situatia in care se poate sugera intreruperea sarcinii din evolutie atunci cand exista riscul ca bebelusul sa se nasca cu o anomalie congenitala severa, care ar supune viata mamei unei traume de natura psihica majora.