[imagebrowser id=127]Omfalita reprezinta infectia situata de jur imprejurul buricului nou-nascutului. In cazul in care nu este tratata corespunzator, aceasta poate deveni fatala pentru nou-nascut.
Bontul ombilical cade in numai cateva zile dupa nastere – de regula variaza in jurul varste de 7-10 zile. In cazul in care buricul nu este ingrijit corespunzator, acesta se poate infecta, generand omfalita, o infectie periculoasa si responsabila pentru aparitia streptococului auriu.
Omfalita sau infectia din jurul buricului nou nascutului apare ca urmare a transmiterii unor bacterii fie de pe mainile celor care il ingrijesc, fie ca urmare a instrumentelor folosite.
Prematuritatea, dar si un sistem imunitar slabit sunt considerati alti doi factori responsabili pentru aparitia omfalitei.
Primele simptome ale omfalitei genereaza:
- Un miros neplacut in jurul buricului;
- Existenta unei iritatii in regiunea ombilicului;
- Prezenta unei secretii purulente;
- Febra;
- Hipotensiune;
- Tahicardie;
- Stare de oboseala si somnolenta.
Omfalita se trateaza cu ajutorul antobioticelor. In functie de gradul de severitate al infectiei antibioticele pot fi administrate intravenos. In aceste cazuri, infectia ar putea disparea intr-o perioada maxima de cinci zile.
In cazul in care nu este tratata la timp, omfalita sau infectia din jurul buricului poate determina septicemie care determina in cele mai dese cazuri septicemia.
Foto: http://www.qbebe.ro / http://www.business-forum.ro