Ce poate fi mai placut decat ca bebelusul tau sa iti zambeasca si mai ales sa rada in hohote? Dintr-o data te simti in al noualea cer, plin de iubire si atasament fata de mica faptura de langa tine. Dar oare bebelusul rade pentru ca e vesel sau pentru ca simte ca este iubit? Sa insemne zambetul lui acelasi lucru ca si in cazul nostru, al adultilor? Sau semnifica altceva?
A zambi este un mod diferit de a comunica anumite simtaminte pe care bebelusul le resimte acum, de cand se afla in mediul exterior. Este adevarat faptul ca si in mediul intrauterin cel mic dezvolta astfel de sentimente, dar acum sunt mult mai profunde. Asa ca, prin zambet, bebelusul incearca sa se defineasca ca persoana, sa exprime ceea ce simte. Prin zambetul pe care acesta ni-l ofera ne dam seama ca acesta se simte bine si ca nu are niciun fel de neplacere.
Dupa primele sase saptamani de viata, zambetul trece dincolo de reflexe, putand exprima anumite placeri, cum ar fi vocea mamei sale, studierea chipurilor, stare de afectiune. Atunci cand zambeste mama se poate considera fericita intrucat s-a demonstrat ca bebelusii isi exprima prin zambet starea de afectiune fata de aceasta.
Daca incercam sa privim acum ceea ce reprezinta zambetul pentru tine, in calitate de mama, ne putem da seama de importanta acestuia. Intr-un astfel de mod, copilul iti transmite ca te iubeste, ca te considera cea mai draga fiinta de care nu doreste niciodata sa se desparta si ca te recunoaste.
Imediat ce observi cel mai mic zambet pe fata copilului tau dopamina este activata la nivelul creierului, dezvoltand astfel centrul placerei si al starii de bine.Asa ca, zambindu-ti iti vei da seama ca bebelusului ii pasa de tine si ca te apreciaza drept cea mai importanta fiinta a sa. Din punct de vedere stiintific, s-a demonstrat ca zambetul bebelusului creaza o stare de fericire mamei asemanatoare consumului de droguri intrucat sunt activati aceeasi centri nervosi ca si atunci cand consumi astfel de halucinante.