[imagebrowser id=179]Imediat dupa nastere, pielea nou-nascutului capata o culoare stravezie intrucat necesita cateva momente de acomodare cu mediul exterior, in care tocmai a pasit.
Potrivit medicilor, pielea nou-nascutului arata destul de diferit dupa cum la fel de diferita este si nasterea prematura de cea in termen.
Nou-nascutul prematur prezinta o piele destul de subtire, uneori aproape transparenta. Aceasta este acoperita de un strat de lanugo – un par subtire si fin care ii acopera corpul. De asemenea, imediat dupa nastere nou-nascutul prematur va fi acoperit de un strat de vernix, capabil sa il apere de proprietatile nocive ale lichidului amniotic.
Nou-nascutul la termen prezinta o piele putin mai groasa, de culoare rosu mai intens sau uneori vinetie datorat acomodarii acestuia cu mediul exterior. Si in cazul acestuia vernix-ul isi va face aparitia, acoperindu-i pielea pentru a-i oferi protectie atunci cand acesta s-a gasit in lichidul amniotic. Lanugo sau parul fin care ii acopera corpul este prezent si in cazul nou-nascutului la termen.
Imediat dupa nastere, majoritatea nou-nascutilor se pot ingalbeni ca urmare a icterului fiziologic ce apare in primele zile. O astfel de stare nu trebuie sa fie tratata de catre parinti drept o afectiune, datorandu-se incapacitatii nou-nascutului de a elimina excesul de bilirubina din organism.
Petele de diverse culori sau forme pot aparea imediat dupa nastere sau numai la cateva zile dupa acest interval, insa datorita efectelor cresterii acestea pot fi uneori acoperite.
Potrivit specialistilor, ingrijirea pielii nou-nascutului trebuie tratata cu maxima seriozitate de catre mamici. Baita din fiecare zi, dar si cremele si lotiunile hidratante au rolul de a o intari. Tot specialistii recomanda ca pielea nou-nascutului sa nu fie stearsa prin frecare, ci prin tamponare intruca este destul de sensibila si pot fi provocate leziuni.
Foto: http://www.aniuk.ro / http://www.mami.ro