Alegerea nasterii prin operatie cezariana reprezinta de cele mai multe ori o alternativa benefica si sigura pentru mama si bebelus.
Ca orice alta operatie si aceasta parcurge cateva etape destul de importante:
- Etapa preoperatorie reprezinta chiar pregatirea tinerei mamici pentru operatia cezariana. Vei fi dusa in sala de operatie unde vei fi asezata pe masa chirurgicala. In jurul tau va fi foarte mult personal medical: medicul anestezist, medicul chirurg, ajutat de alti doi medici, medicul neonatolog care va prelua imediat copilul dupa nastere si mult personal asistent. Iti va fi sterilizata zona abdominala, iar medicul anestezist, dupa o discutie prealabila iti va administra anestezia generala sau partiala. Tot atunci ti se va monta sonda urinara si o perfuzie, vei fi analizata tensiometric, si cuplata la mai multe aparate care iti vor supraveghe functiile vitale.
- Etapa operatorie consta in operatia propriu-zisa. Medicul chirurg va face o taietura la nivelul pielii, fie pe orizontala cat mai aproape de parul pubian, fie pe verticala, in cazuri mai urgente, de 15-20 cm. Ulterior va fi taiat stratul de grasime de sub piele si stratul tesutului muscular, ajungandu-se la uter care va fi sectionat fie orizontal (de preferat), fie vertical, in cazuri urgente. Daca iti va fi administrata anestezia generala vei fi completa adormita, la trezire auzind ca prin vis amanunte legate de copilul pe care tocmai l-ai adus pe lume. In cazul unei anestezii partiale, vei fi pe jumatate adormita, putand auzi ce se intampla in sala de operatii atat in legatura cu tine, cat si in legatura cu micutul tau. Vei putea dialoga permanent cu medicul anestezist aducandu-i la cunostinta in orice moment starea pe care o resimti. In functie de politica adoptata de maternitate, vei putea avea alaturi partenerul de viata. Avantajele unei astfel de anestezii constau in faptul ca iti vei vedea in cateva secunde bebelusul dupa nastere. Acesta, dupa ce va fi extras de catre medic, taindu-i-se cordonul ombilical, va fi dat pentru cateva minute mamei, apoi va fi dat in primire medicului neonatolog pentru a-l transporta in sala de nou-nascuti in vederea spalarii, cantaririi, masurarii si observarii functiilor vitale. Medicul chirurg se va ocupa in continuare de tine pentru eliminarea placentei si curatarea uterului, ulterior peretele abdominal va fi inchis.Durata interventiei chirugicale nu va depasi in cazuri normale 45 de minute.
- Urmarirea postoperatorie reprezinta o a treia etapa destul de importanta. Vei fi transportata in salonul de terapie intensiva si vei fi supravegheata in permanenta de personalul medical. Sonda si perfuzia vor fi scoase dupa 18-24 de ore, timp dupa care vei reveni la salon. Bebelusul iti va fi adus spre alaptare imediat ce te vei simti mai bine, putand realiza acest lucru ori de cate ori acesta va avea nevoie de hrana materna. Nu trebuie sa eviti alimentarea acestuia, de frica insuficientei cantitative sau calitative a laptelui. Bineinteles, in momentul alaptarii vei fi ajutata pentru gasirea unei bune pozitionari. Asadar, dupa operatie, vei resimti dureri abdominale la nivelul acesteia care se datoreaza si contractiilor uterului. Nu ezita sa ceri sprijinul personalului medical pentru furnizarea de calmante. Sa nu te sperii ca pe abdomen iti va fi pusa o greutate tocmai pentru a se retrage uterul. Nu vei fi lasata sa bei apa, ai voie doar la o umezire a buzelor. Prin perfuzie vei fi suficient de bine hidratata. Reluarea alimentatiei are loc de-abia dupa 24 de ore, cu apa plata, ceai de tei neindulcit, supa strecurata, continuand sa bei multe lichide si dupa aceea pentru alaptat. Dupa reluarea functiilor intestinale, vei fi lasata sa mananci si alte alimente conform indicatiilor medicilor. Pentru a grabi recuperarea, lupta-te cu tine insuti, incearca sa te ridici din pat si sa mergi. Din ce in ce te vei simti mai bine, putand merge singura la toaleta sau la vizitele permanente la bebelus. Ca orice operatie, recuperarea este destul de lunga, muschii peretelui abdominal refacandu-se complet de-abia dupa 3 luni. In toata aceasta perioada iti vor fi interzise exercitiile fizice, ridicarea de greutati. Cu toate acestea, activitatea sexuala va fi reluata dupa 6 saptamani, dupa perioada de lahuzie.
- Eliminarea lohiilor reprezinta o etapa parcursa in cazul ambelor tipuri de nasteri. Acestea, la inceput, prezinta mai mult sange, dar dupa cateva zile se reduc cantitativ si coloristic.
- Scoaterea firelor va avea loc dupa 7 zile de la operatie, fiind o procedura complet nedureroasa.
- Parasirea maternitatii va avea loc in functie de recuperarea ta, prin reluarea mobilitatii vei putea grabi acest pas si vei ajunge acasa in numai 4-5 zile de la operatie.
Orice moment va putea fi depasit numai cu propriul tau ajutor.