[imagebrowser id=212]Daca ati cunoscut vreodata un copil incapatanat, probabil ati inteles de ce cresterea lui este complicata.
In multe dintre cazuri, se suprapune dorinta parintelui de a avea un copil care sa isi mentina independenta cu impresia lor ca fac regulile si conduc lumea. Cu alte cuvinte, parintii doresc sa pastreze personalitatea copilului insa fara sa-l scape de sub control.
In primul rand, parintii ar trebui sa recunoasca faptul ca incapatanarea copilului face parte din natura lor. Nu trebuie sa schimbati comportamentul copilului ci sa-i acceptati personalitatea. Ca parinte trebuie sa menti o atitudine ferma si totusi delicata atunci cand copilul este incapatanat. Cand micutul a facut o fapta buna, incurajeaza-l si lauda-l, iar atunci cand greseste, asigura-te ca regulile nu se vor schimba. Adopta o atitudine ferme si asigura-l ca pentru orice abatere se vor aplica sanctiuni.
Cu toate acestea, faptul ca aveti un copil incapatanat si indraznet poate fi si un lucru bun. De exemplu, in cazul in care copilul este la joaca, iar un alt copil se ia la cearta sau le fura jucaria, copilul dumneavoastra cu siguranta nu o sa fie vicitima, din cauza personalitatii lui. Un alt lucru pozitiv este ca incapatanarea vine odata cu capacitatea consanta de a se concentra si care poate stimula invatarea. De exemplu, atunci cand copilul dumneavoastra este determinat sa invete ceva sau sa obtina un lucru, acesta va reusi prin vointa sa. Aceasta inseamna ca un copil incapatanat devine un elev constiincios si foarte bun la invatatura.
Foto: www.sfatulparintilor.ro / www.a1.ro