[imagebrowser id=233]Anturajul si viata sociala au cel mai mare impact asupra deciziilor adolescentului referitoare la experimentarea fumatului si continuarea acestui viciu, odata ce l-au incercat.
Motivele adolescentilor, atunci cand se apuca de fumat pentru prima oara, sunt diverse. Spre exemplu: Acceptarea in grup – daca in grupul sau de prieteni sunt numai fumatori, pentru a fi acceptat in continuare, este nevoit sa fumeze si el. Rebeliunea – multi tineri se apuca de fumat, deoarece sunt constienti ca pe altii i-ar deranja, pe parintii, profesorii, etc. Exista un element de independenta “a face ceea ce nu este permis”. Vor sa fie adulti – unii adolescenti considera ca daca se apuca de fumat, actioneaza ca niste adulti. Daca un adolescent face parte dintr-o cumunitate, in care majoritatea adultilor fumeaza, atunci aceasta este o cauza logica.
Experimentarea fumatului reprezinta un risc asumat de catre adolescenti, ei considera ca se vor opri atunci cand vor dori insa din pacate ajung sa devina dependenti.
Foto: www.medikal.ro / www.cugetliber.ro