Rosu in gat? Febra? Stare de iritabilitate? In calitate de parinte cu siguranta astfel de simptome te pun pe jar atunci cand vine vorba de bebelusul tau.
Tratandu-ti bebelusul de rosu in gat sau de febra cu antibiotic este posibil sa ai succes. Insa poti fi pus in situatia in care astfel de stari sa reprezinte o cu totul alta afectiune. Chiar daca mergi la medic simptomatologia de mai sus ar putea fi destul de usor confundata.
Asadar, cu siguranta medicul iti va prescrie o doza de 125 mg de amoxacilina, un antibiotic destul de puternici pentru bebelusi in primul an de viata.
Insa, daca ulterior vei observa la nivelul pielii bebelusului o eruptie cutanata asemenea unei iritatii, trebuie sa ii comunici de urgenta medicului. O astfel de eruptie, impreuna cu semnele de mai sus transforma starea simpla de rosul in gat in rubeola sau pojarel, in limbaj popular.
Iata simptomele asociate acestei boli:
- Febra, cu o valoare de 39 grade Celsius;
- Rosu in gat;
- Stare de iritabilitate;
- Eruptie cutanata la nivelul abdomenului, spate, fata si membre;
- Ganglioni in portiunea din spate a gatului copilului si la nivelul urechilor.
Desi o afectiune destul de serioasa, rubeola nu necesita un tratament special. Cel mic va trebui supravegheat termic, in asa fel incat temperatura bazala sa nu depaseasca 38 de grade Celsius. Antitermicele recomandate sunt Panadol, Nurofen sau supozitoare cu Novocalmin ori Paracetamol. Toate acestea se vor administra numai in caz de febra, alternativ, la un interval temporar de minim patru ore. Stoparea administrarii antibioticului este OBLIGATORIE intrucat eruptia poate avea loc la nivel organic, intern – destul de periculos pentru sanatatea copilului.
Dupa aparitia eruptiei sunt necesare cinci zile calendaristice pentru a se retrage, aceasta avand un sens invers de retragere, in sensul ca daca a aparut pe burtica si apoi pe spate, se va retrage mai inainte pe spate si apoi pe burtica. In acest interval sunt contraindicate plimbarile bebelusului in aer liber intrucat boala este destul de contagioasa pentru alti copii si, mai ales periculoasa atunci cand intra in contact cu o femeie insarcinata, putand produce grave malformatii ale fatului.
Baia bebelusului se va face in reprise destul de rapide, fara scufundarea in totalitate a bebelusului in cadita, tinandu-l in picioare si stropindu-l incet cu putina apa, nu foarte fierbinte intrucat o temperatura ridicata ii va inrosi zonele afectare de eruptie.
Celebrele trucuri babesti “aplicarea unei carpe de culoare rosie, imbibata in tuica” pe burtica, nu si-au demonstrat inca un leac medical. Le puteti aplica doar daca sunteti adeptul unei astfel de practici, insa cu respectarea stricta a instructiunilor de mai sus si bineinteles, cu recomandarea medicului pediatru.