[imagebrowser id=257]Indemnizatia si concediul de crestere a copilului nu au suferit alte modificari legislative incepand cu anul 2012. Daca spre sfarsitul anului trecut OUG 124/2011 a reusit sa introduca cateva articole cu privire la durata concediului de crestere a copilului, dar si la valoarea indemnizatiei de maternitate pana in prezent sunt in vigoare aceleasi reguli legislative.
Potrivit OUG 124/2011, familiile care au adus pe lume un copil au mai multe optiuni:
- fie opteaza pentru concediul de crestere a copilului pentru o durata de 12 luni, cu o valoare a indemnizatiei de 75% din media veniturilor nete din ultimile 12 luni de contributie, indemnizatie care nu va depasi 3400 de lei si nici nu va fi mai mica de 600 de lei;
- fie opteaza pentru concediul de crestere a copilului pentru o durata de 24 de luni, cu o valoare a indemnizatiei de 75% din media veniturilor nete din ultimile 12 luni de contributie, indemnizatie care nu va depasi suma de 1200 de lei.
In cazul ingrijirii unui copil cu hanidicap, mamica va putea opta pentru o durata de 3 ani asa cum era prevazut in vechea ordonanta. Valoarea indemnizatiei de crestere a copilului nu va putea depasi suma de 3400 de lei si nici nu va fi mai mica de 600 de lei.
In cazul in care parintii au optat pentru concediul de un an, acestia au la dispozitie alte doua variante:
- fie isi continua concediul de crestere a copilului pana la implinirea varstei de doi anisori a copilului, insa concediul nu va fi platit pe durata prelungirii;
- fie se va intoarce la serviciu mai devreme decat optiunea si va primi de la bugetul de stat un stimul de 500 de lei pe luna pana la implinirea varstei de doi anisori a copilului.
Daca mama a optat pentru durata concediului de crestere a copilului de 24 de luni, atunci aceasta nu va beneficia de stimulul de reinsertie in cazul in care acesta isi doreste sa se intoarca mai devreme.
Foto: http://cdn.observator.ro / http://www.gazetanord-vest.ro