De foarte multe ori suntem pusi in situatia de a cunoaste cum anume sa prevenim deshidratarea bebelusului si mai ales cum anume ne putem da seama daca bebelusul nostru se afla intr-o asemenea situatie. De aceea, atunci cand ai unele banuieli cu privire la un consum redus de lichide din partea celui mic, incearca sa notezi pe un caiet cantitatea de apa, sucuri, lapte sau ceai consumata de acesta pe parcursul unei saptamani.
Dupa aceasta, incearca sa te informezi fie cu ajutorul cartilor de specialitate, online sau pur si simplu suna medicul pediatru pentru a-l intreba care este cantitatea de lichide pe care ar trebui sa o consume bebelusul in aceasta saptamana. In functie de greutatea copilului, medicul iti va indica o valoare cat mai exacta.
Daca bebelusului ii administrezi medicamente asigura-te ca acestea nu determina deshidratarea micutului. Iar daca cel mic are probleme medicale ale inimii, rinichilor, ficatului sau plamanilor trebuie sa ii dai astfel de indicii medicului intrucat valorile pot fi schimbate destul de mult.
Tinand cont de faptul ca in alaptare bebelusul isi trage aportul de apa din laptele secretat de catre glandele mamare, nu trebuie sa eziti sa te hidratezi inainte si in timpul alaptarii. De aceea, atunci cand va tineti bebelusul la san beti un pahar de apa. Chiar daca micutul bea inca laptic, nu trebuie sa uitati ca vara, in zilele caniculare, acesta va trebui suplimentat cu cateva zeci de miligrame de apa plata. Cu toate acestea, nu trebuie nici sa exagerezi cu un consum ridicat de apa intrucat ar putea fi supus unor atacuri de apoplexie intrucat cantitatea de saruri din organism scade considerabil. Asadar, incearca sa ii dai micutului mai des apa, dar in proportii mai mici. Ceaiurile din plante, pe langa efectul lor benefic asupra sanatatii, pot deveni un adevarat suport in lupta cu hidratarea. Totodata si supa de legume, pui, curcan sau vita poate fi un remediu in acest sens.
Totodata, daca esti nevoita sa petreci cat mai mult timp alaturi de cel mic afara in zilele insorite, nu trebuie sa uiti de apa. Consumul acesteia devine obligatoriu in astfel de momente.
O tehnica de depistare a deshidratarii consta in testul „ciupitului”. Asadar, incearca sa ciupesti pielea copilului, prinzand-o intre degetele tale. Dupa ce ii dai drumul, pielea va trebui sa revina la normal. In cazul in care ramane mai ridicata ne confruntam cu problema deshidratarii.
In acest caz puteti amesteca intr-un litru de apa doua lingurite de zahar si zeama de la o lamaie. Produsul obtinut va fi un adevarat remediu impotriva deshidratarii.