[imagebrowser id=269]Noua Lege a Educatiei incearca sa ii convinga pe parinti de importanta covarsitoare a clasei pregatitoare. Cu alte cuvinte, copiii vor fi obligati incepand cu varsta de sase anisori sa mearga la scoala fie in clasa intai, fie in clasa pregatitoare, daca nu sunt foarte bine pregatiti.
Clasa pregatitoare ii vizeaza pe toti copiii care vor implini sase ani pana in luna septembrie a acestui an. Reprezinta o forma obligatorie de invatamant, o clasa peste care nu poti trece decat in cazul in care copilul este bine pregatit. Rolul clasei pregatitoare este destul de important- trecerea de la gradinita la scoala va fi mai lenta, copiii vor invata sa numere, sa cunoasca alfabetul, vor putea comunica, reusind sa cunoasca regulile dialogului, dar si sa se joace.
Potrivit Legii Educatiei Nationale copiii din clasa pregatitoare nu vor fi notati si nici evaluati. Acestia vor fi, in schimb, contabilizati la numarul de absente si de prezente acumulat.
Din punct de vedere legislativ, parintii au o dubla optiune – fie isi inscriu in mod direct copilul la scoala in clasa intai, fie il inscriu in clasa pregatitoare. Cu toate ca fiecare parinte se gandeste ca pierderea unui an poate scolar prin clasa pregatitoare nu este in beneficiul copilului, in realitate acestia nu trebuie sa cedeze tentatiilor si sa isi inscrie direct copiii in clasa intai de teama acestei pierderi. Acomodarea copilului la scoala este destul de importanta si tocmai de aceea este esential ca parintii sa inteleaga rolul acestei clase nou formate, ca initiativa legislativa.
Avantajele formarii claselor pregatitoare sunt destul de mari si pentru copiii mai mici – in acest mod copiii de sase anisori vor parasi treptele gradinitei si vor pleca catre scoala, lasand astfel locul liber unei noi generatii de copii.
La sfarsitul clasei pregatitoare se va intocmi un raport de evaluare a copilului care va incerca sa arate modul de dezvoltare fizica si psihica a acestuia.
Foto: http://www.scoalaedu.ro / http://www.servuspress.ro