Odata ce ai devenit mamica pentru prima data este normal sa ai cateva nelamuriri. De la tehnicile de schimbare a scutecului, la alaptat, dar si cu privire la scaunul celui mic, toate ti se vor parea mari dileme. Asa ca, daca vei observa la cel mic un scaun moale, asemanator cu cel al adultului deranjat la stomac, este un semn clar de ingrijorare – bebelusul are diaree.
Cu toate acestea, primele luni din viata bebelusului, mai ales in perioada de alaptare, cel mic va avea un scaun predominant mai moale decat ar fi normal. Asa ca, nu trebuie sa va speriati cu privire la acest aspect. Un scaun moale facut uneori de mai multe ori pe zi, chiar dupa fiecare masa, nu este un semn de ingrijorare. Daca totusi bebelusul are scaunul prea moale fata de cum erati obisnuita, iar numarul acestora pe zi este sporit trebuie sa va ganditi la simptomatologia diareei.
Asadar, un bebelus hranit cu lapte matern va avea scaune moi, de culoare deschisa, prezentand uneori niste particule ce pot fi asemanate cu niste bobi de seminte. Dupa varsta de 6-7 saptamani, numarul scaunelor s-ar putea diminua simtitor, daca inainte bebelusul avea circa 3-4 scaune pe zi, acum se pare ca sunt de ajus doar 2 scaune pe saptamana. Cu toate acestea, nu trebuie sa va speriati. Bebelusul nu este constipat, fiind perfect sanatos. O astfel de alimentatie poate produce aceste schimbari benefice la nivel digestiv.
Scaunul bebelusului hranit cu formule de lapte praf va avea de obicei o culoare mai inchisa, iar numarul acestora va fi de unul-doua pe zi.
Daca dupa introducerea alimentatiei diversificate veti observa un scaun de culoare mai verzuie nu trebuie sa va alarmati. Este o chestiune fiziologica cu care trebuie sa va obisnuiti. Ceea ce trebuie sa va alarmeze este insa un scaun albicios, plin de mucozitati.
Diareea la bebelusi este adesea provocata de o schimbare alimentara fie in hrana bebelusului, fie in cea a mamei care alapteaza. Poate deveni o cauza a folosirii de antibiotice, a aparitiei dintisorilor de lapte. Desi o situatie destul de alarmanta daca ne gandim la riscurile de deshidratare ale bebelusului, in realitate o asemenea afectiune se poate trata de la sine, fara interventia medicala. Exista intr-adevar si o situatie mai dramatica in care se poate pierde viata bebelusului in cazul in care nu manifesti oarecare prudenta in tratarea acestei afectiuni. Asadar, in calitate de mamica iti va reveni sarcina sa il hidratezi foarte bine pe bebelus si sa ceri sfatul medicului specialist, intrucat diareea este o afectiune care poate fi tratata acasa.
Daca diareei i se asociaza urmatoarea simptomatologie:
- Stare de voma;
- Are febra;
- Lipsa poftei de mancare;
- Stare de iritabilitate;
- Semne de deshidratare
nu ezitati sa va prezentati la medic de urgenta.
Daca va ganditi ca alaptatul a produs o astfel de problema bebelusului, nu il stopati, ci din contra alaptati-va in continuare copilul, laptele matern fiind cea mai buna sursa de hidratare, fiind uneori chiar un bun tratament impotriva acestei afectiuni.
In timpul diareei nu il alimentati cu piersici, prune, pere, pepene, caise. Folositi banane, cartofi, orez si mucilagiu de orez, morcovi.