[imagebrowser id=301]Fiecare nou-nascut trece prin anumite perioade destul de dificile, de acomodare cu noul mediu de viata. Stomatita la nou-nascut reprezinta o afectiune destul de des intalnita, prezentand niste leziuni dureroase la nivelul gurii sau buzelor.
Stomatita la nou-nascut apare ca urmare a contractarii de virusi. Face parte din cadrul afectiunilor cu o durata medie de vindecare, fiind necesare aproximativ cinci zile. Cu toate ca stomatita apare o singura data se poate intampla ca nou-nascutul sa se confrunte cu mai multe astfel de episoade suparatoare, avand de-a face cu stomatita recurenta.
Stomatita la nou-nascut se manifesta prin leziuni destul de usor de identificat, dar si prin anumite episoade dureroase. Starea de iritabilitate, febra, inapetenta, greutati de masticatie sau inghitire reprezinta alte simptome ale acestei afectiuni.
Tratamentul stomatitei la nou nascut nu este unul foarte greu de identificat. De cele mai multe ori medicii le recomanda mamicilor sa le ofere nou-nascutilor apa sau ceaiuri intrucat ca urmare a acestei afectiuni acestia vor refuza sa manance sau sa bea apa, deshidratandu-se destul de usor. Chiar daca micutul va refuza mancarea este indicat sa incerci sa il determini sa manance cate ceva. Pentru a-l feri de durere este de preferat ca hrana sa fie destul de bine pasata in asa fel incat sa nu se mai chinuie sa o mestece si nici sa o tina prea mult in gurita.
In cazul in care nou-nascutul face febra este bine sa incerci sa ii tii starea febrila sub control, oferindu-i medicamente pentru diminuarea febrei. Apa cu sare pentru clatirea gurii, ceaiul de salvie, dat si ceaiul de musetel sau de napraznic reprezinta metode alternative pentru tratarea stomatitei la nou-nascut, avand drept efect cicatrizarea leziunilor bucale.
Cu toate acestea, atunci cand nou-nascutul are febra este indicat sa va adresati medicului pediatru in vederea investigarii acestei afectiuni. In functie de rezultatele examenului microscopic acesta ii va putea prescrie nou-nascutului tratamentul adecvat.
Foto: http://dawahblog.files.wordpress.com / http://www.balpreetkaur.com