[imagebrowser id=326]Primele clipe de viata reprezinta un adevarat miracol, dar si o modalitate de adaptare la noul mediu de viata. De aceea, tot mai multe mamici se intreaba cum se simte nou-nascutul imediat dupa nastere.
In timpul vietii intrauterine, fatul beneficia de un mediu cald, primitor, simtindu-se in siguranta, mereu in apropierea mamei. Dupa nastere, fiecare nou-nascut va observa ca lumea exterioara este putin diferita fata de ceea ce era obisnuit, va cunoaste ca are nevoie de aer pentru a respira, de hrana pentru a trai, dar si de mama sa pentru a se sti in siguranta.
Imediat dupa nastere este posibil sa auziti ca nou-nascutul va tusi, va stranuta sau va plange- toate facand parte din simptomatologia corecta a unei nasteri perfect normale. Sentimentul de nesiguranta il va insoti in tot acest timp si tocmai de aceea va dori sa isi caute mama, sa fie tinut in brate de catre aceasta. Apropierea de pielea mamei, atingerea, sarutul ei il vor ajuta sa se calmeze, sa nu mai planga, cunoscand de altfel ca persoana in pantecul careia a stat atata timp se afla in apropiere, ocrotindu-l si mangaindu-l.
Potrivit medicilor, fiecare nou-nascut are nevoie de o perioada de refacere, de odihna imediat dupa momentul nasterii. Se va simti extenuat, asemenea unui mic luptator si tocmai de aceea, dupa ce va primi asistenta necesara, aceasta va adormi, trezindu-se abia atunci cand i se va face foame.
Tinand cont de faptul ca nasterea reprezinta un episod care impune un efort considerabil din partea mamei este posibil ca nou-nascutul sa prezinte anumite leziuni la nivelul fetei, sa fie vanat sau culoarea pielii sa capete un aspect mai rosiatic. Cu toate acestea, imediat dupa nastere, bebelusul va avea timp sa se refaca, tinand cont de ingrijirea cadrelor medicale din interiorul maternitatii, dar si de cea a mamei.
Foto: http://www.privatemdlabs.com / http://www.everythingblog.net