Daca incercam sa cautam date cu privire la varsta la care bebelusul nostru va avea primul dintisor mai mult ca sigur nu vom gasi un raspuns tocmai exact. Fiind destul de diferiti unii de ceilalti, varsta de aparitie a dintisorilor de lapte difera la fiecare bebelus. Iar daca privim in istorie, vom putea gasi ceva destul de rar intalnit: Napoleon s-a nascut cu un dinte deja aparut.
Asa ca, la unii dintre bebelusi se grabeste sa apara in primele 5 luni de viata, iar la altii poate intarzia dupa varsta de un anisor.Un lucru este insa sigur: cel mic va avea o dentitie completa la varsta de 2 ani.
Exista insa o obisnuinta si in acest domeniu – dintii incep sa isi faca aparitia in jurul varstei de 6 luni, dar nu este o regula general valabila la toti bebelusii.
Atunci cand sunteti in asteptarea primilor dintisori, nu trebuie sa va speriati daca bebelusul are cateva simptome care pot fi destul de usor confundate cu alte afectiuni, cum ar fi banala raceala. Iata asadar o parte dintre ele:
- Salivatie mai abundenta decat de obicei;
- Incearca sa muste tot ce apuca, de la jucarii si pana la alimente;
- Gingiile sunt mai rosii si mai umflate decat de obicei;
- Este mai agitat, prezentand semne evidente de iritabilitate si suparare;
- Obrazul unde apare dintele este mai rosu;
- Eritem fesier;
- Febra de pana in 38 grade Celsius.
Daca simptomelor de mai sus le sunt adaugate si altele precum starea de voma, diareea sau febra de peste 38 grade, mai mult ca sigur este vorba despre o alta afectiune. Eruptia dentara nu va prezenta astfel de cauze majore si nu va necesita supraveghere medicala. Asadar, daca bebelusul prezinta o parte dintre simptomele descrise mai sus este bine sa consultati medicul pediatru pentru mai multe lamuriri.
Daca bebelusul trece printr-o stare evidenta de suparare, fiind deranjat de o astfel de eruptie dentara, ii puteti administra o doza de paracetamol sirop sau supozitor.
Suzeta pentru eruptia dentara este special creata pentru calmarea starilor descrise mai sus si va ajuta bebelusul sa suporte mai bine aceste momente. Daca bebelusul tau a trecut de varsta de 6 luni ii puteti da un coltisor mai mare de paine pentru a nu-l inghiti, un covrig sau chiar un morcov. Gelurile cu efecte anestezice pot fi administrate doar cu recomandarea medicului, prin masarea gingivala de circa 4 ori pe zi.