Nu putini sunt aceea care se confrunta cu serioase probleme atunci cand vine vorba de sanatatea copilului lor. Ne dorim cu totii ca totul sa fie perfect, ca bebelusul nostru sa nu sufere de nimic grav. Cu siguranta, primele luni sau primii anisori de dupa nastere nu sunt cei mai perfecti pentru a ne da seama daca cel mic prezinta sau nu vreo afectiune.
Asa este si cazul sindromului ADHD sau asa-zisul deficit de atentie. Asa ca, daca cel mic nu va va raspunde atunci cand il intrebati ceva, nu este atent la scoala ori la lectii, este impulsiv si prezinta o energie exagerata, este momentul sa va puneti cateva intrebari si sa consultati un specialist. Toate simptomele de mai sus coincid cu ceea ce denumim pe scurt ADHD sau sindromul copilului agitat.
Asa ca multi se vor intreba atunci cand vor auzi ca bebelusul lor sufera de o astfel de afectiune ce reprezinta de fapt aceasta. Potrivit specialistilor, ADHD reprezinta o tulburare destul de grava comportamentala, de origine neurologica. Cu toate acestea, nu trebuie sa va speriati. ADHD devine o afectiune destul de des intalnita in zilele noastre la cei mici si, de ce nu, la adolescenti. Asadar, ADHD implica o lipsa a atentie din partea celui mic, o hiperactivitate si o stare de agitatie permanenta.
Tot potrivit cercetarilor, baietii par a fi mai frecvent diagnosticati de o astfel de afectiune decat fetele, aproximativ 5% dintre scolari suferind de ADHD.
Nu multi cunosc, probabil, ca ADHD se transmite ereditar. Asadar, daca tu sau partenerul tau ati fost diagnosticati cu acest sindrom sau daca celalalt copil nascut de catre tine sufera cu ADHD exista o probabilitate destul de ridicata ca celalalt bebelus sa prezinte semnele si simptomele aceleiasi afectiuni.
Iata o parte dintre simptome:
- Nu te asculta;
- Nu intelege detaliile;
- Nu isi termina lectiile;
- Nu te urmareste atunci cand ii trasezi niste sarcini precise;
- Isi pierde lucrurile personale destul de des;
- Nu are stare sa stea intr-un singur loc;
- Se agita;
- Vorbeste foarte mult;
- Ii intrerupe pe cei din jur;
- Nu te lasa sa iti duci ideile pana la capat, intervenind peste discursul tau.
Potrivit medicilor, o astfel de afectiune nedescoperita la timp poate avea destule efecte negative. Datorita faptului ca cel mic nu se poate concentra la scoala va intampina reale dificultati de acomodare si de dezvoltare mintala. De aceea, la primele semne pe care le observati incercati sa va adresati medicului psihiatru sau neurolog care va va da indicii referitoare la tratarea unui astfel de sindrom.