Orice parinte va trece printr-un fapt aparent frustrant atunci cand vine vorba de cresterea bebelusului lor. Isi va da seama ca bebelusul lor va manca destul de mult, fiind adesea de nesaturat si bineinteles, de la o astfel de perioada apar si temerile ca bebelusul sa nu cumva sa sufere de vreo afectiune sau de o dereglare hormonala.
In fapt, avem de-a face cu un lucru perfect normal. Mai ales in prima luna de viata, bebelusul va dori sa manance mai mereu, fara pauze intre orele de mese. Cu toate acestea, aceste perioade se vor repeta pe parcursul intregului an, in luna a treia, a sasea si a noua de viata. Nu trebuie sa va speriati intrucat cel mic nu va continua cu acest stil alimentar la nesfarsit, aceasta perioada durand doar cateva zile si nu mai mult.
Atunci cand cel mic ne va lasa impresia ca nu se satura si ca vrea sa manance mereu, sarind peste programul alimentar stabilit la trei ore, atunci ne putem da seama ca bebelusul trece printr-o astfel de perioada de crestere galopanta. Atunci cand il alaptezi, acesta iti va solicita mese poate din ora in ora. Nu trebuie sa te sperii. Alaptarea mai deasa favorizeaza cresterea lactatiei, asa ca bebelusul nu va ramane la un moment dat fara laptele matern. Iar daca deja ai inceput sa ii introduci in alimentatie diverse alimente, nu trebuie sa te temi de faptul ca bebelusul doreste si el mai mult laptic decat de obicei. Alaptarea bebelusului mai mare va deveni un factor favorizator al unui apetit mai bun fata de celelalte alimente introduse.
Daca pana acum ai fost obisnuita cu faptul ca bebelusul tau avea un somn neintrerupt pe parcursul intregii nopti, intr-o perioada de crestere accentuata te vei trezi mai des pe timpul noptii. Bebelusului ii va fi foame si va dori sa manance mai des, poate chiar din doua in doua ore.
In timp ce il alaptezi vei putea observa la acesta o stare de agitatie. Acesta iti va prinde sanul, il va lasa, iar il va lua si totul pentru ca acesta considera ca nu ii ajunge suficient laptic pentru a face fata apetitului sau alimentar.
Cu siguranta astfel de perioade ti se vor parea destul de obositoare. Tot timpul tau iti va fi ocupat cu alimentarea bebelusului tau. Iata ce poti face pentru a depasi cu bine astfel de perioade:
- Hidrateaza-te foarte bine in aceasta perioada;
- Asigura-te ca ai in preajma partenerul de viata pentru a face fata impreuna unei astfel de perioade dificile;
- Uita-te la filme intrucat timpul se va scurge mai usor;
- Nu renunta sa iti mai alaptezi bebelusul – poate vei avea senzatia ca laptele nu mai este suficient comparativ cu cerintele bebelusului, dar de fapt este o perioada trecatoare atunci cand poftele sale devin din ce in ce mai mari. Dupa cateva zile, bebelusul va reveni la obiceiurile sale alimentare mai vechi;
In sfarsit, totul are un deznodamant bun – cel mic va creste si va deveni un „omulet” mai mare…