Chiar daca privim doar partea frumoasa a lucrurilor, alaptarea nu exclude si anumite evenimente destul de neplacute pentru mama. Aparitia mastitei la nivelul sanului reprezinta o infectie destul de severa la nivelul acestuia. Chiar daca foarte rar, mastita poate aparea si la femeile care nu alapteaza si la gravide.
Mastita poate aparea ca urmare a infectarii cu o bacterie ce poate patrunde printr-o crapatura la nivelul sfarcului. Exista si situatia mai des intalnita in care mastita apare ca urmare a acumularii unei cantitati mai mari de lapte la nivelul sanului, lapte ce nu a fost extras cu ajutorul unei pompe de muls.
Mastita ca afectiune presupune blocarea canalelor sanului infectat. Asa vor aparea regiuni dureroase la nivelul acestuia, inrosirea pielii si umflarea portiunii sanului infectat. Simptomatologia de mai sus poate fi completata si cu febra si dureri destul de profunde.
Daca insa resimtiti o durere acuta la nivelul sanului, dar nu aveti o zona mai inrosita sau umflata, diagnosticul stabilit de catre medic nu va fi acela de mastita. De asemenea si durerile sanului asociate cu febra sau stare de rau nu pot conclude catre un astfel de diagnostic.
Deblocarea canalelor surprinse de mastita poate fi facuta cu ajutorul unor drene sau prin alaptarea bebelusului. Chiar daca veti resimti ca acesta manifesta o stare de agitatie atunci cand suge de la acel san, nu trebuie sa va alarmati. Laptele nu este nociv sanatatii lui, starea de agitatie fiind datorata faptului ca lactatia se declanseaza mai lent, laptele curgand mai greu decat de obicei. Asa ca in maxim 48 de ore, canalele blocate ale sanului vor putea fi desfundate. Daca medicul constata o infectie mai severa este posibil sa i se recomande mamei un tratament cu antibiotice. Iar daca afectiunea persista mai mult de 48 de ore se va recomanda probabil o terapie cu ultrasunete sau sedinte la fizioterapeut.
De asemenea, pe langa punerea bebelusului la sanul afectat cat mai des posibil va trebui sa completati aceasta terapie. Veti putea aplica o sticla cu apa calda peste sanul cu problema, acolo unde exista zona rosie sau umflata. Deschideti rana daca observati pe sfarc o mica umflatura. Asa veti putea debloca mai usor canalul infundat. La aceasta procedura va trebui intotdeauna sa folositi un ac steril.
Odihna va va ajuta sa luptati impotriva infectiei. Asa ca incercati sa stati cat mai mult timp intinsa in pat alaturi de bebelus pentru ca organismul sa poata lupta impotriva acestei afectiuni. Daca dupa 24 de ore de la aparitie si dupa repetarea procedurilor de mai sus, infectia nu cedeaza mergeti de urgenta la medic. Tratamentul cu antibiotic va deveni obligatoriu intr-un astfel de caz.
Daca aveti febra nu trebuie sa va alarmati – organismul va continua in acest fel lupta impotriva infectiei. Ceea ce trebuie sa faceti este sa luati anumite medicamente care va vor tine sub control starile febrile. Durerea va putea fi anihilata cu ajutorul analgezicelor acetaminofen sau ibuprofen conform recomandarilor medicului.