[imagebrowser id=367]Stresul in timpul sarcinii afecteaza majoritatea gravidelor moderne. Tocmai de aceea, medicii de la Universitatea din Edinburgh au incercat sa realizeze un studiu in acest domeniu.
Conform studiului, stresul in timpul sarcinii poate afecta din punct de vedere genetic nasterea unui copil cu eventuale malformatii. Mai mult chiar, acesta poate deveni un factor major de risc chiar si pentru nepotii mamelor stresate in timpul sarcinii, cauzand probleme chiar unei a doua generatii.
Cortisolul face parte din categoria celor mai des intalniti hormoni din organism, valoarea acestuia crescand in raport cu stresul prin care trece persoana in cauza. Tocmai de aceea, in cazul in care in timpul sarcinii mama este stresata, copilul care se va nastere prezinta un risc destul de mare de a dezvolta in perioada maturitatii diabet sau chiar probleme cardiace majore. La un asemenea risc sunt expusi si copiii care fac parte din cea de-a doua sau a treia generatie.
Stresul in timpul sarcinii poate conduce la o hiperactivitate a copilului nascut de catre o mama care se confrunta cu o astfel de problema. Tocmai de aceea, medicii le recomanda mamicilor o perioada de relaxare, de pauza, mai ales spre finele celui de-al doilea trimestru de sarcina.
Stresul de la serviciu, grija zilei de maine, dar si absenta suportului partenerului – toate fac parte din categoria cauzelor care pot provoca stresul in timpul sarcinii. Lucrurile sunt si mai grave atunci cand gravida trece printr-o perioada de depresie provocata de pierderea unei fiinte dragi sau atunci cand se afla intr-o situatie fara iesire.
Foto: http://www.semneletimpului.ro / http://depici.ro