In timpul sarcinii orice are legatura cu viata intrauterina a bebelusului nostru ne trezeste un real interes. Asa este si cazul unei nevoi permanente de informare si de gasire a unor raspunsuri adeseori destul de stresante pentru viitorii parinti.
Am incercat sa facem o mica incursiune in gandurile parintilor si sa incercam sa ne dam seama care sunt cele mai frecvente intrebari puse intr-o astfel de perioada. Asadar, iata-le:
1. Bebelusul incepe sa isi dezvolte simturile inca de cand se afla in burtica?
Intr-adevar, din saptamana a opta de la conceptie incepe sa se dezvolte simtul tactil, urmand ca ulterior sa se simturile acestuia sa poata fi conectate la nivelul creierului.
2. Ne aude bebelusul?
Cu siguranta, da. Incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, bebelusul incepe sa distinga vocea mamei de cea a altor persoane. De asemenea, daca veti asculta melodii linistitoare, fatul le poate auzi si chiar retine pana dupa nastere. S-a demonstrat ca dupa nastere, daca acesta plange sau este agitat melodia pe care a ascultat-o in timp ce se afla in burtica il putea linisti.
3. Bebelusul are memoria dezvoltata in burtica?
Da. Asa se explica si recunoasterea vocei mamei sau un anumit aliment pe care l-a mancat mama in timp ce era insarcinata.
4. Bebelusul viseaza?
In mediul intrauterin, desi inca nu s-a demonstrat nimic exact, se presupune ca bebelusii pot visa. Chiar daca inca nu au intrat in contact cu mediul exterior pentru a vizualiza mai multe imagini, bebelusii pot visa vocea mamei sau chiar lumina pe care o resimt incepand cu cel de-al treilea trimestru de sarcina.
5. Fatul resimte durerea?
Fiind protejat de sacul amniotic bebelusul nu simte durerea fizica. Acest saculet minune denumit si sacul amniotic are rolul de a-i oferi protectie pe parcursul celor noua luni de zile.
6. Asteapta bebelusul sa i se vorbeasca?
Cu siguranta, a-i vorbi inseamna un mod de apropiere fata de cel mic. Ca orice fiinta umana si fatul doreste sa i se vorbeasca , resimtind astfel apropierea de parinti si in mod special de mama. Asa ca, nu ezita sa ii vorbesti zilnic, indiferent de ora. Mai mult ca sigur acesta este treaz si este in asteptarea vocii tale.
7. Are vreo importanta discutia dintre tatic si fat?
Da. La fel ca si mama si acesta este un participant al intregirii dragostei familiale. Asa ca, in mediul intrauterin bebelusul se va obisnui cu vocea tatalui reusind astfel sa se acomodeze mai bine imediat dupa ce va veni pe lume.
8. Simte bebelusul atunci cand facem sex?
Asa cum spuneam si mai inainte, bebelusul nu simte nimic in timp ce se afla situat in mediul intrauterin protejat de sacul amniotic. Uterul este inchis si nimic nu poate patrunde asadar in interiorul sau, ferind bebelusul de anumite senzatii neplacute. Dar daca ne gandim la eliberarea de endorfine din organism in momentul in care ajungem la orgasm, nu putem decat sa credem ca si cel mic se va simti destul de bine, acest hormon fiind unul al starii de bine.