[imagebrowser id=410]Nasterea la varste fragede, in adolescenta, este din ce in ce mai intalnita in ultima perioada.
Potrivit studiilor, tot mai multe adolescente ajung sa nasca primul copil avand varste cuprinse intre 15 si 20 de ani. La nivel european, ponderea este mai mica, de numai 3%.
Nasterea primului copil in adolescenta presupune un risc destul de serios pentru gravida. Tocmai de aceea, medicii le recomanda tinerelor care si-au inceput viata sexuala luarea masurilor de protectie in asa fel incat sa fie ferite de o eventuala sarcina pana la implinirea varstei de 20 de ani.
Ca urmare a faptului ca adolescenta nu si-a definitivat procesul de crestere psihosomatica, starea sa psihica va putea fi in mod vatamator afectata. Nici sistemul osos nu a ajuns la o varsta atat de mica sa fie complet dezvoltat. Asadar, o eventuala nastere in adolescenta presupune o modificare a osaturii bazinului.
Nasterea primului copil in adolescenta presupune riscul unor infectii destul de grave, preeclampsie sau aparitia unor hemoragii puternice. De aceea, riscul mortalitatii la nastere a adolescentei este destul de mare, mai ales in tarile subdezvoltate unde aparatura medicala nu este atat de performanta.
Potrivit specialistilor, prevenirea unei sarcini in adolescenta se poate face cu ajutorul implementarii unor metode educative in mediul scolar cu privire la masurile contraceptive ce pot fi luate.
Foto: http://whatafy.com / http://img.thesun.co.uk