[imagebrowser id=455]Perioada de lahuzie reprezinta o etapa de refacere a intregului organism dupa nastere, constand in micsorarea volumului uterului, dar si in eliminarea lohiilor.
Dupa nastere, orice proaspata mamica se confrunta cu perioada de lahuzie. In tot acest timp, organismul lupta pentru a se reface dupa sarcina sau nastere. De regula, perioada de lahuzie dureaza circa sase saptamani, fiind asemanata si confundata cu perioada eliminarii lohiilor.
Eliminarea lohiilor este absolut necesara dupa nastere. Cu ajutorul acestei etape uterul isi va micsora volumul, iar resturile ramase din placenta sunt eliminate in totalitate. De cele mai multe ori lohiile sunt asemanate cu o menstruatie mai abundenta la inceput, pentru ca mai apoi acestea sa isi schimbe culoarea si volumul, devenind transparente.
Fiecare proaspata mamica se sperie atunci cand aude de perioada de lahuzie, nestiind in ce anume consta. Intr-adevar, in cele sase saptamani de lahuzie medicii le recomanda femeilor sa stea cat mai linistite, sa primeasca sprijinul partenerilor si sa comunice cu toti cei apropiati. Izolarea sau refuzul comunicarii, precum si o stare de suparare poate determina trecerea catre depresia postpartum, in perioada de lahuzie mama fiind predispusa unor astfel de stari anxioase.
Sprijinul partenerului si o buna comunicare determina parcurgerea cu bine a perioadei de lahuzie. Chiar daca femeia va trebui sa se obisnuiasca cu noul sau statut de mama, ea va putea trece cu bine peste aceste lucruri in cazul in care va avea sprijinul celor din jur.
Potrivit medicilor, pana la sfarsitul perioadei de lahuzie, proaspata mamica nu va avea voie sa intretina relatii sexuale cu partenerul intrucat organismul nu este complet refacut dupa nastere.
Din punct de vedere crestinesc, pana la finele perioadei de lahuzie, femeia nu are voie sa intre in biserica. Tocmai de aceea, la sfarsitul celor sase saptamani, proaspata mamica merge la preot pentru rugaciunile de dupa nastere.
Foto: www.boddabead.com / www.umamma.ie