[imagebrowser id=475]In apropierea sarbatorilor de Paste, mirosul cozonacilor ne trezeste o serie de amintiri din copilarie. Nu putem sa nu ne aducem aminte de cozonacul ca la mama acasa…
Ingrediente:
- 1 kg faina
- 2 cubulete drojdie proaspata
- 500 ml lapte gras
- 200 grame unt
- 250 grame zahar tos
- 5 + 1 galbenusuri (albusurile le congelam si le folosim la alte prajituri)
- o lingurita sare
- esente
- coaja de lamaie
- 3 plicuri zahar vanilinat
Preparare:
Intr-un vas se incalzeste laptele cu jumatatea cantitatii de zahar si cu esentele folosite. Se lasa la racit. Intre timp, aprindeti cuptorul in asa fel incat in incapere sa se mentina o temperatura mai ridicata.
Se pregateste maiaua – drojdia se topeste cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de faina si cateva linguri de lapte. O lasam la crescut in mijlocul fainei. Atunci cand aceasta incepe sa creasca ( se dubleaza) se adauga laptele si galbenusurile frecate.
Dupa ce toate ingredientele sunt incorporate se trece la framantat. Se adauga treptat untul topit. Ulterior, se lasa cozonacul la dospit vreme de 30 de minute.
Atunci cand acesta a crescut indestul se portioneaza aluatul in patru parti egale si se intind fiecare pe masa cu putin ulei. Le umplem cu nuci, cacao, stafide sau rahat si se ruleaza. Se pun in tavile unse cu faina si ulei in asa fel incat sa nu se lipeasca si se mai lasa la crescut inca 20 de minute. Inainte de a fi introdusi in cuptor acestia vor fi unsi cu galbenus de ou.
Foto: http://www.retetemancare.ro / http://ilmenudiangela.files.wordpress.com