[imagebrowser id=533]Inrosirea oualelor, prepararea pastei, a drobului si fripturii de miel sunt doar cateva dintre retetele clasice romanesti realizate cu ocazia sarbatorilor de Paste.
Drob de miel Ingrediente
- 2 kg organe miel
- 8 oua
- 1 legatura ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- condimente pt drob
- sare, piper
Mod de preparare: Se fierb organele de miel in apa cu un praf de sare. Se toaca marunt verdeturile. Organele fierte se dau prin masina de tocat (sau la robotul de bucatarie) si se amesteca cu verdeturile. Se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma si condimente dupa gust si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Se pune compozitia in tava. In mod normal pe fundul tavii se pune prapurul de la miel insa au n-am avut asa ca am pus hartie de copt. Se bat doua galbenusuri si se toarna deasupra. Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 ora. Se lasa sa se raceasca apoi se taie felii. Pasca cu branzaIngrediente
- 500 g aluat de cozonac
- 1 gălbenuş pentru uns pasca
- 1 lingură unt sau ulei pentru uns tava
Pentru umplutură:
- 1/2 kg brânza dulce de vaci
- 1 cană de zahăr
- stafide
- 3 ouă
- puţin griş
- rom sau esenţă de rom
Mod de preparare: Pentru umplutură: Freci brâza de vaci cu zahărul, stafidele înmuiate în rom, ouăle bătute spuma şi grişul. Pentru pască: Împarţi aluatul în două: din jumătate intinzi o foaie cât tava, pe care o aşezi în tava unsa cu unt sau ulei, iar din cealaltă jumătate împleteşti un colac pe care îl aranjezi în jurul foii. Torni apoi umplutura. Tot din aluat împletit faci modele pe care le aşezi peste umplutură. Ungi pasca cu galbenus şi o dai la cuptorul încălzit în preabil, pentru 30-40 de minute, la foc potrivit. Oua umplute
- 5 oua
- 100 gr pate de casa
- 2 linguri maioneza
- 2 linguri mustar
- masline
- morcov
- gogosari
- marar
Mod de preparare: Se fierb ouale si cand sunt gata se tin putin in apa rece pentru a se curata mai usor. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei cand se pun la fiert, altfel exista riscul sa se crape coaja. Se taie un capacel in partea mai lata a oului si se scot cu grija galbenusurile. Se faramiteaza galbenusurile cu o furculita si se adauga pateul, maioneza si mustarul. Pateul trebuie sa fie la temperatura camerei ca sa se incorporeze bine in compozitie. Se freaca bine cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza compozitia si se adauga sare si piper dupa gust. Se umplu ouale cu compozitia obtinuta si se dau putin la rece. In varful oului se face o crestatura in care se introduc urechile. Urechile le-am facut dintr-un morcov cu ajutorul unui dispozitiv de curatat legume. Se fac apoi ochii din masline, gura din gogosar si mustatile din marar. Tot din marar am facut si ceva iarba pentru decor si gata iepurasii. Chiftelute din carne de miel cu oua de prepelita Ingrediente:
- 300 g carne de miel
- 200 g piept de pui dezosat
- 12 oua de prepelita
- 1 ou de gaina
- 2 felii de paine inmuiate in lapte
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legatura usturoi verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 5 linguri pesmet
- 3 linguri susan (optional)
- 200 ml ulei pentru prajit
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare: Fierbi ouale de prepelita tari, apoi le cureti de coaja. Dai prin masina de tocat carnea impreuna cu painea inmuiata in lapte si stoarsa. Adaugi ceapa, usturoiul si verdeata tocate fin, oul crud, sare si piper dupa gust si amesteci foarte bine. Imparti compozitia in 12 bucati si cu fiecare “imbraci” cate un ou de prepelita, avand grija sa-l invelesti bine cu tocatura. Obtii astfel 12 “chiftelute surpriza” pe care le dai prin pesmet, apoi prin susan (optional) si le prajesti intr-o tigaie cu peretii mai inalti sau un ceaun. Sunt foarte gustoase si aspectuoase. Le poti servi reci, ca aperitiv, sau calde. Friptura de miel la cuptor Ingrediente:
- 1 kg pulpa miel cu os
- 250 ml vin alb
- 250 ml apa
- 3-4 catei usturoi
- cimbru
- menta
- piper
- sare
Mod de preparare: Condimentam bine bucatie de carne cu sare piper, cimbru si menta si le punem intr-un vas yena. Usturoiul il taiem feliute si il punem peste carne. Turnam in tava vinul si apa atat cat sa acopere bucatile de carne. Dam la cuptor la foc iute si lasam pana scade zeama si carnea e rumenita. Cand si cand mai stropim cu sosul din tava. Garnisim cu frunzulite de menta. Oua inrosite Ingrediente:
- ouă albe, cât de multe vreţi să înroşiţi
- câteva frunze de pătrunjel, mărar sau leuştean
- vopsea de ouă
- o lingură de ulei
- ciorapi transparenţi de damă
- aţă pentru legat
Mod de preparare: Vopseaua de ouă se prepară conform indicaţiilor de pe ambalaj şi se pune pe foc. Ouăle se pun la fiert într-o cratiţă adâncă, în apă rece, cât să le acopere. După 15-17 minute se iau de pe foc şi se lasă să se răcească puţin. Când sunt suficient de reci cât să poată fi manevrate, se ia câte un ou, se aplică pe coajă o frunzuliţă (sau mai multe) umezită cu apă, se presează uşor şi se bagă într-o bucată de ciorap. „Săculeţul” se strânge bine la capete, pentru a nu permite frunzuliţei să se deplaseze în timpul fierberii, se leagă cu aţă şi se scufundă în vopsea caldă, 10-12 minute. Când sunt suficient de colorate, ouăle se scot pe un prosop de hârtie şi se lasă la răcit, întorcându-se, din când în când, de pe o parte pe alta, pentru a se usca uniform. Când s-au răcit bine, se taie ciorapul la capete, având grijă să nu se zgârie coaja, şi se scot din ciorap. Se ung cu puţin ulei, pentru luciu, şi se aşază pe un platou sau într-un coşuleţ, după bunul plac. Sursa: http://www.realitatea.net Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro / http://www.delicioasa.com / http://www.muresnews.ro