Odata cu instalarea unei sarcini, orice viitoare mamica va resimti cateva stari generale de rau destul de neplacute. Asa se intampla ca va parcurge perioade destul de lungi de greata, varsaturi, dureri de cap, oboseala, stari de urinare frecvente, arsuri stomacale, edeme ale mainilor si picioarelor.
Toate acestea o vor insoti pe gravida indiferent de perioada sarcinii, fiind uneori de insuportat. Chiar daca este destul de greu trebuie sa ne acomodam cu ideea ca totul va trece in curand, iar ideea tinutului bebelusului in brate pare sa spulbere aceste stari destul de neplacute. Si totul se datoreaza unei acumulari hormonale destul de mari in organism.
Starea de arsura stomacala se datoreaza in primul rand activitatii celor doi hormoni ai sarcinii: estrogenul si HCG-ul. Acestea incetinesc destul de mult digestia organismului pentru ca acesta sa poata retine nutrientii de care are nevoie fatul in dezvoltarea sa intrauterina. Totodata, uterul isi va mari dimensiunea, presand stomacul, in acest fel mancarea digerata va fi dirijata catre in sus, determinand astfel starea de arsura stomacala.
Starea de greata este accentuata mai ales la prima nastere a unei femei. Cu toate acestea, acest simptom destul de suparator o va insoti pe gravida timp de 6-7 saptamani de la fixarea embrionului in uter. In destul de rare cazuri, acestea o vor insoti pe tot parcursul sarcinii.
Starea de varsatura este caracterizata de marea majoritate a femeilor insarcinate drept cea mai suparatoare din restul simptomelor asociate starii d gravisitate. Aceasta este determinata de lupta organismului cu mentinerea unui nivel al insulinei cat mai scazut in primele luni ale sarcinii. Insulina, stim cu totii, este deosebit de importanta intrucat ajuta la dezvoltarea celui mic in acest mediu. Cu ajutorul ei, hrana va ajunge mai usor in organismul micutului. Cu toate acestea, daca starea de varsatura este destul de suparatoare si frecventa este indicat sa va adresati medicului pentru a se evita in acest fel deshidratarea.
Toate starile expuse mai sus pot fi evitate daca:
- Va este adus la pat micul dejun pentru a prinde puteri pentru activitatea zilnica, mai inainte de a va ridica in picioare;
- Mancati portii mici si dese;
- Mancati biscuiti mai sarati pentru inlaturarea starii de greata;
- Va hidratati zilnic cu minim doi litri de lichide;
- Evitati condimentele si grasimile;
- Nu consumati alcool si tutun;
- Nu mancati ceapa sau produse prajite in ulei;
- Nu mancati tocatura;
- Nu purtati imbracaminte prea strimta;
- Odihniti-va cat mai mult;
- Nu va epuizati fizic;
- Nu faceti atletism sau alte activitati care impun prea mult efort fizic;
- Luati vitaminele si mineralele recomandate de medic in timpul sarcinii.