[imagebrowser id=566]Cele mai multe cazuri de infertilitate feminina sunt cauzate de obturatii (infundari) ale trompelor. In aceste cazuri, medicul are la indemana o metoda performanta de diagnostic. Histerosalpingografia (HSG) inseamna investigarea radiologica care combina histerografia (examenul radiologic al uterului) cu salpingografia (examenul radiologic al trompelor).
Ovulul se intalneste cu spermatozoizii in trompele uterine. Aici are loc fecundarea, iar daca trompele sunt obturate, aceste celule nu se pot intalni si fuziona, deci nu are cum sa apara o sarcina.
Cand e indicata histerosalpingografia?
Daca, dupa examenul ginecologic si investigatiile uzuale, medicul considera ca aveti un obstacol la nivelul aparatului genital, poate indica HSG.
Prin HSG se vede uterul in intregime – se pot descoperi astfel fibroame, chiste, tumori sau aderente. De asemenea, medicul poate constata permeabilitatea sau lipsa acesteia a trompelor uterine. In timpul investigatiei, in trompele uterine este introdusa o substanta colorata care arata unde se afla obstacolul. Daca acesta exista, sarcina nu poate aparea. Deci medicul trebuie sa indeparteze ulterior acest obstacol.
Ce simtiti?
Aceasta metoda nu este dureroasa. Simtiti doar un discomfort de moment. Medicul introduce in vagin o canula cu care va injecta o substanta de contrast hidrosolubila. Apoi poate vizualiza aparatul genital. O astfel de investigatie dureaza aproximativ 30 de minute.
Cand se face?
HSG se face dupa terminarea menstruatiei si inaintea ovulatiei – intre ziua 8 si 12 a ciclului menstrual. In felul acesta, medicul poate sti sigur ca nu sunteti insarcinata. Aceasta metoda imagistica, fiind una radiologica, nu se efectueaza in sarcina.
Care sunt contraindicatiile?
Histerosalpingografia nu se face daca aveti hemoragie pe cale genitala. De asemenea, daca aveti infectii ale organelor genitale. In acest caz, riscati ca infectia sa disemineze in tot bazinul.
www.fertilia.ro
Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro / http://www.imidoresccopii.ro