Oricat de mic ar fi bebelusul la nastere trebuie sa cunoastem ca acesta va recupera destul de usor deficitul de greutate inca din primele luni de dupa nastere. Asa ca, primul an de viata devine unul in care bebelusul beneficiaza de o crestere destul de galopanta, la sfarsitul acestei perioade cel mic reusind sa ajunga la o greutate mai mare de trei ori decat greutatea din momentul nasterii.
Chiar daca inca nu s-a stabilit care ar fi greutatea ideala la nastere, opiniile specialistilor sunt de parere ca o greutate care variaza intre 2500 si 4000 grame intra in aspectul de normalitate. Asa ca, un bebelus cu o greutate la nastere sub 2500 de grame va fi considerat subdezvoltat, pe cand un bebelus de peste 4000 de grame va fi considerat supraponderal, cu tendinte catre diabet sau obezitate.
Imediat dupa nastere, cei mici vor pierde circa 10% din greutatea lor corporala ca urmare a inconvenientelor datorate acomodarii cu noul mediu in care abia au intrat. Cu toate acestea, gramele pierdute vor fi recuperate in primele 10 zile de la nastere.
Iata cateva detalii cu privire la modul de crestere al bebelusului in primul an de viata:
- Luna 1 -750 grame;
- Luna 2 – 750 grame;
- Luna 3 – 750 grame;
- Luna 4 – 750 grame;
- Luna 5 – 500 grame;
- Luna 6 – 500 grame;
- Luna 7 – 500 grame;
- Luna 8 – 250 grame;
- Luna 9 – 250 grame;
- Luna 10 – 250 grame;
- Luna 11 – 250 grame;
- Luna 12 – 250 grame.
Chiar daca prematurul intampina serioase probleme de sanatate la nastere, acesta isi va dubla greutatea in primele 3 luni de viata, urmand ca la varsta de un anisor sa aiba o greutate de patru ori mai mare.
Atunci cand bebelusul se confrunta cu o stagnare a greutatii corporale pentru circa o luna trebuie sa va adresati medicului. Poate fi cazul unei probleme de sanatate serioase care sa aiba astfel de consecinte. De aceea, o investigatie medicala amanuntita va deveni obligatorie.
Cu toate ca mai sus am facut referire la indicii de greutate prevazuti in cartile medicale, nu trebuie sa uitam ca fiecare copil este unic si difera ca dezvoltare de un altul. Asa ca, indicatorii de mai sus devin criterii de evaluare relative dupa care medicii pot observa clinic bebelusul pe parcursul fiecarei luni a primului anisor de viata.