[imagebrowser id=576]Chiar daca nasterea bebelusului tocmai s-a incheiat, organismul tau va trece in continuare printr-o serie de etape in primele clipe de dupa expulzia acestuia.
Expulzia bebelusului nu inseamna si finalizarea nasterii. Chiar daca aceasta etapa este si cea mai dureroasa, dar si cea mai asteptata, in realitate nasterea se incheie odata cu refacerea organismului.
Eliminarea placentei reprezinta o prima etapa de dupa expulzarea bebelusului din uterul mamei. In primele clipe de dupa acest moment, proaspata mamica va elimina placenta in care a stat asezat bebelusului vreme de aproape noua luni. Chiar daca te sperie pana si cea mai mica durere, in realitate eliminarea placentei nu presupune o etapa prea dureroasa. Contractiile uterine si travaliul vor incetini in intensitate si ii vor da mamei cateva clipe de ragaz. Cu toate acestea, expulzarea placentei presupune o serie de contractii insa mult mai putin dureroase.
In primele clipe de dupa nastere proaspata mamica va fi conduca catre sectia de terapie intensiva pentru a primi ajutor de specialitate. Fiind extenuata, mama se va multumi cu cateva ore de somn si de odihna dupa nastere, capatand astfel puteri pentru a-si putea ingriji bebelusul.
Nasterea este urmata de perioada de lahuzie, in care eliminarea lohiilor poate dura o perioada de pana la sase saptamani. Dupa trecerea acestui interval, mama va trebui sa revina in cabinetul medicului specialist pentru un consult de specialitate. In cazul in care s-a refacut in totalitate aceasta va putea sa isi reia viata sexuala alaturi de partenerul de viata.
Primele clipe dupa nastere sunt si cele mai frumoase pentru intarirea relatiei mama-copil. Este momentul in care atasamentul intrauterin mama-copil capata sens in lumea exterioara. Tot acum este momentul primei alaptari, primului contact fizic cu copilul.
Foto: http://www.qbebe.ro / http://www.superbebe.ro