[imagebrowser id=589]Tristetea din perioada lauziei este o stare de depresie usoara, de disconfort psihic, dar ea poate sa devina periculoasa daca nu este tratata cu maxima seriozitate si de familia lauzei, familie care trebuie sa acorde sprijin psihic, energetic maxim neconditionat.
1. Ce este depresia postpartum?
Depresia postpartum este o stare de disconfort psihic manifestata prin: nesiguranta, iritabilitate, crize de plans, insomnie, labilitate psihica, sentiment de coplesire si neputinta precum si senzatia pierderii libertatii si increderii in sine (stima de sine scazuta).
Cu depresia post partum numita si baby blues se confrunta aproximativ 70% dintre lauze, dar, doar 15-20% fac forma mai grava ce poate dura si un an, ceea ce impune necesitatea ajutorului specializat dat de psiholog.
2. Cand apare depresia postpartum si cat este de periculoasa pentru proaspata mamica?
Tristetea din perioada lauziei este o stare de depresie usoara, de disconfort psihic, dar ea poate sa devina periculoasa daca nu este tratata cu maxima seriozitate si de familia lauzei, familie care trebuie sa acorde sprijin psihic, energetic maxim neconditionat. Ea este grava si prin consecintele asupra copilului. Ea interfera cu capacitatea mamei de a-si hrani copilul si de a stabili o relatie adecvata mama-copil. Copiii ai caror mame au depresie postpartum au tendinta de a intarzia in dezvoltarea abilitatilor mentale si de comportament.
Atat avortul spontan cat si nasterea cu fat mort pot determina aceleasi modificari hormonale care pot duce la depresie postpartum. Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc.
Variabil din a doua – a patra zi dupa nastere si de regula dispare de la sine in aproximativ 2 saptamani.
3. Cum ar trebui sa depaseasca mama depresia postpartum?
O tanara mamica care si-a pierdut interesul pentru viata sociala si “libertatea individuala” prin preocupare excesiva pentru ingrijirea bebelusului va trebui ajutata de familie prin implicarea ei in vizite cu prietenii si familia, ca si pastrarea legaturii permanente cu acestia: izolarea genereaza aparitia depresiei mai ales in cazul adaugarii stresului ingrijirii unui nou nascut.
Plimbarile in parc si expunerea cat mai frecventa la soare, indepartarea perdelelor si copertinelor cu scopul patrunderii razelor ultraviolete sunt benefice prin efect antidepresiv.
O alimentatie echilibrata, evitarea consumului de cafea si alcool si exercitiile fizice ajuta la imbunatatirea dispozitiei.
Mamica trebuie sa invete sa ceara ajutor pentru rezolvarea sarcinilor gospodaresti (prepararea mancarii si alte probleme casnice) oricum familia si prietenii sunt bucurosi sa ajute o mamica care tocmai a nascut.
Oboseala poate accentua starea de depresie, deci evitarea surmenajului si respectarea somnului, a odihnei sunt principii pe care trebuie mamica sa ii ia in seama.
Alaturarea unui grup de mame cu nou-nascuti, participarea la un curs de masaj pentru copii, invatarea de modalitati de stabilire a legaturii afective cu nou nascutul, toate acestea sunt posibilitati de a interactiona cu persoane care se confrunta cu aceleasi probleme.
Pentru a depasi aceste perioade nu tocmai usoare, Centrul Lucky bebe organizeaza Workshopuri pentru mamici in cadrul carora ele se informeaza despre starea lor, vor insusi tehnici cum sa gestioneze si sa elimine starile de disconfort psihic. Aici se vor intalni cu celelalte mamici cu nou nascuti, socializeaza si impartasesc trairile interioare.
4. Cat de importanta este terapia la psiholog pentru tratarea depresiei?
Cand mamica se confrunta cu urmatoarele simptome este bine sa se adreseze psihologului:
- daca are sentimente de disperare si de gol interior asociate cu o stare de anxietate severa;
- daca pierde interesul pentru activitatile zilnice, se modifica apetitul (lipsa poftei de mancare sau cresterea poftei ceea ce conduce la o cresterea in exces a greutati corporale;
- daca are dificultate de somn (insomnia), chiar si atunci cand copilul doarme;
- modificari de atitudine si de vorbire (de obicei apare nelinistea, insa uneori poate sa apara o stare de agitatie);
- sentimentul de inulitate sau de vinovatie;
- lipsa de energie;
- ganduri de moarte si/sau de suicid.
De cele mai multe ori familia este cea care observa aceste semne, se ingrijoreaza si apeleaza la ajutorul psihologului.
Mai dificil de tratat si mai grava este o alta forma a depresiei postpartum, o agravare a starii baby blues. Astfel semnalmentele de nefericire, angoasa si anxietate au un nivel ridicat si pot deveni cu adevarat periculoase.
Mama poate sa isi neglijeze copilul si nu mai este deloc interesata de activitatile cotidiene. Totul ia amploare, iar starea de depresie postpartum este mai mult decat vizibila. In acest caz, este absolut necesar consultul medicului, care poate aplica un tratament medicamentos insotit de consiliere.
Multi oameni cred ca aceasta boala nu se poate trata, dar multi dintre cei care sufera din aceasta cauza vor face tot ce le sta in putinta pentru a inlatura durerea, uneori, descoperind chiar tratamentul potrivit.
5. Care sunt stadiile pe care le poate parcurge o mama atunci cand se afla in depresie?
Primul stadiu este, asa cum am mai mentionat, starea de tristete, crize de plans, alternand cu stare de euforie, forma mai usoara a depresiei postpartum numita si baby blues. Afecteaza aproximativ 70% dintre lauze datorita scaderii bruste a hormonilor care sustin sarcina. Aici, cu ajutorul familiei si sutinerea prietenilor, mamica depaseste mai usor si nu necesita sustinere specializata.
Psihoza postpartum se diferentiaza de celelate doua stari prin gravitatea ei. Mama poate avea halucinatii vizuale (cel mai des intalnite), delir sau pierde contactul cu realitatea.
Aceasta psihoza se trateaza medicamentos si uneori, cand boala atinge un stadiu avansat, medicul poate recomanda chiar internarea. Este evident ca pana sa se ajunga aici prezinta simptomele unei depresii si boala poate fi tratata in formele ei usoare.
6. De ce apare depresia postpartum?
Depresia postpartum pare sa fie determinata de modificari hormonale bruste care apar dupa nastere. Aceasta stare nu este de fapt o depresie propriu zisa, e doar o stare de disconfort numit popular si baby blues. Aceste modificari hormonale pot determina depresie postpartum atunci cand sunt asociate cu alti factori de risc cum ar fi depresie anterioara (inclusiv tulburarea bipolara), absenta sprijinului din partea partenerului, surmenajul care apare dupa primele luni de la nastere, ingrijorarea excesiva a tinerei mamici legata de ingrijirea bebelusului. Primele luni sunt destul de extenuante si obositoare pentru tanara mamica tinand cont ca bebelusul este alimentat la san din 3 in 3 ore.
Interviu realizat cu sprijinul dnei Ildiko Opris, psiholog clinician, trainer, coordinator Centru Lucky Bebe
Contact: www.lucky-bebe.ro
ildiko.opris@lucky-bebe.ro