[imagebrowser id=628]Chiar daca prima luna de sarcina trece aproape ca si neobservata prin viata unei gravide, in realitate aceasta are o importanta cu adevarat covarsitoare.
Prima luna de sarcina este momentul de formare a embrionului, momentul schimbarilor hormonale ale organismului, dar si momentul aparitiei primelor simptome ale sarcinii. Tocmai de aceea, orice femeie care isi doreste un copil va trebui sa citeasca cu atentie cele de mai jos pentru a se asigura ca o eventuala sarcina decurge asa cum ar fi firesc.
Simptomele primei luni de sarcina:
In prima luna de sarcina orice gravida se confrunta cu cele mai neplacute simptome. Iata cateva dintre ele:
- Intarzierea menstruatiei – tinand cont de faptul ca ovulul a fost fecundat de catre spermatozoizi in timpul contactului sexual neprotejat este posibil ca menstruatia sa intarzie sa mai apara vreme de mai bine de noua luni;
- Stare de greata – greturile apar ca urmare a modificarilor hormonale aparute in aceasta perioada la nivelul organismului tau. Chiar daca esti obisnuita cu ideea ca greturile isi fac aparitia cu preponderenta dimineata, in realitate lucrurile nu stau exact in acest fel, aparand oricand pe parcursul intregii zile. Un nivel crescut de hCG determina o digestie lenesa si aparitia starilor de greata.
- Modificari ale sanilor – astfel de modificari sunt destul de usor confundate cu cele ce se intampla in perioada premenstruala – sani tensionati, mai sensibili la atingere, areola mai accentuata.
- Starea de oboseala – schimbarile hormonale care apar in organismul tau in perioada de sarcina pot determina o stare accentuata de oboseala, ajunsa uneori pana la epuizare. Tocmaid e aceea, este indicat sa te relaxezi cat mai mult pentru a capata alte resurse de energie.
- Urinare frecventa – senzatia de mictiune frecventa apare ca urmare a modificarii valorilor hormonului de sarcina hCG, dar si progesteronului.
- Pofta de mancare crescuta – pofta de mancare crescuta este un simptom destul de frecvent in prima luna de sarcina. Tocmai de aceea este indicat sa gusti din toate, insa sa nu faci abuz intrucat poti fi predispusa la ingrasare destul de usor.
- Modificari de dispozitie – in prima luna de sarcina iti poti schimba destul de usor starea de dispozitie si poti trece de la plans la ras, de la veselie la suparare in cateva clipe. De vina sunt tot hormonii…
- Aversiuni fata de mirosuri – te poti confrunta cu o perioada in care sa nu suporti anumite mirosuri de care inainte erai indragostita de-a dreptul. Asa ca, daca iti placea un anumit parfum inainte de sarcina este posibil ca dupa ce ai ramas insarcinata sa nu ii mai poti tolera mirosul.
Embrionul si dezvoltarea acestuia sunt doua elemente extrem de importante in prima luna de sarcina. Imediat dupa ce ovulul a fost fecundat si pana in saptamana a zecea de la ultima menstruatie bebelusul pe care il porti in burtica poarta denumirea de embrion.
In primele zile de sarcina embrionul isi multiplica numarul de celule si calatoreste prin trompele uterine pentru a se fixa ulterior in uter. Unele dintre celulele sale sunt responsabile cu formarea placentei, iar celelalte ii sunt necesare pentru a se dezvolta. Incepand cu saptamana a treia de sarcina, embrionul isi va dezvolta sistemul nervos.
Ce trebuie sa faci in prima luna de sarcina?
Atunci cand banuiesti ca vei aduce pe lume un bebelus este indicat sa te prezinti imediat la medicul specialist pentru confirmarea diagnosticului. In cazul in care esti nerabdatoare poti sa iti efectuezi un test de sarcina, insa respectand cu strictete sfaturile de pe ambalajul acestuia. In cazul in care testul a iesit pozitiv sau daca banuielile tale concura la ideea ca poti fi insarcinata este indicat sa te prezinti la medicul specialist pentru reconfirmare.
De indata ce medicul ti-a confirmat sarcina este de preferat sa porti o discutie cu acesta despre modul in care ar trebui sa te comporti atat in prima luna de sarcina, cat si ulterior pe parcursul celor noua luni.
Iata de ce trebuie sa tii cont:
- Stresul – orice persoana moderna este in general stresata de diferite cauze total independente de vointa sa. In cazul in care esti stresata in perioada de sarcina, bebelusul din burtica va avea destul de mult de suferit. Tocmai de aceea, este indicat sa iti iei cateva masuri de precautie si sa te relaxezi. Poti chiar solicita o mica intrerupere de la serviciu pentru a te putea mobiliza in noua ta meserie – aceea de mamica.
- Dieta – mentinerea unei diete echilibrate si sanatoase este principala responsabilitate a oricarei gravide. A consuma multe fructe si legume proaspete, a respecta programul de mese, dar si consumarea unor alimente cat mai diversificate nu fac altceva decat sa ajute la dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau. Oua, lactate, branzeturi, cereale, fructe, legume, peste, miere, carnera slaba sunt doar cateva alimente pe care va trebui sa le incluzi in dieta ta zilnica pentru sanatatea bebelusului. Potrivit medicilor este indicat ca orice femeie insarcinata sa consume in prima luna de sarcina sase mese pe zi, nu tocmai bogate caloric, fara E-uri si conservanti.
- Efortul fizic – in prima luna de sarcina este recomandat sa eviti in totalitate efortul fizic. Chiar daca iti doresti sa te mentii in forma este indicat sa faci o mica pauza sau sa incerci doar sa te plimbi prin parcul din apropiere.
Foto: http://mamici.ele.ro / http://forallinfo.com