[imagebrowser id=635]Mersul bebelusului este o etapa destul de grea in dezvoltarea sa. Pentru a invata sa mearga singur, un bebelus are nevoie ca muschii corpului sa poata fi complet dezvoltati si intariti, sustinandu-i greutatea fizica.
Tonifierea muschilor bratelor, gatului, capului, coloanei vertebrale, picioarelor este esentiala pentru ca bebelusul sa poata exersa mersul de la varsta de un anisor.
Atunci cand incearca sa mearga in picioare, bebelusul exerseaza mai multe etape. Porneste de la rostogolire, statul in fundulet, mersul de-a busilea, ridicarea pe verticala, mersul sprijinit si, mai apoi, mersul singur.
Rostogolirea bebelusului are loc intre lunile 5-7 de viata. Pentru a parcurge o astfel de etapa este indicat sa il asezi cat mai des pe burtica, sprijinit de maini. In acest fel, bebelusul se va intoarce de pe burtica pe spate, capatand acuratete in miscare.
Statul in fundulet are loc in jurul varstei de 6 luni. In aceasta perioada, coloana vertebrala este destul de bine dezvoltata si formata in asa fel incat sa isi poata mentine echilibrul.
Mersul de-a busilea este experimentat de catre bebelus incepand cu varsta de 8-9 luni. O adevarata placere, as putea spune, daca ii privim ochii plini de bucurie ca se poate deplasa singur, fara a avea nevoie de ajutorul nimanui. Pentru a practica mersul de-a busilea este nevoie de intarirea musculaturii mainilor si capului.
Incepand cu varsta de 9 luni, bebelusul se va ridica singur in picioare si chiar va face cativa pasi, sprijinit de obiectele de mobilier. La inceput va sta in picioare mai putin timp intrucat va obosi, muschii picioarelor nefiind atat de bine antrenati.
Dupa varsta de 10 luni puteti va asteptati ca bebelusul isi va lua zborul, asa cum spun vorbele populare si va porni singur la drum. Cu toate acestea, unii bebelusi sunt mai lenesi si vor merge singuri in picioare chiar si la varsta de 15-16 luni. De aceea, parintii nu vor avea de ce sa se sperie.
Foto: http://www.utilecopii.ro / http://www.sfatulmamicilor.ro