[imagebrowser id=652]O dieta sanatoasa este importanta in vederea mentinerii unui stil de viata sanatos in orice moment, fiind vitala atunci cand sunteti insarcinata sau intentionati sa obtineti o sarcină. Alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii va ajuta copilul sa se dezvolte si sa creasca sanatos, simtindu-va destul de bine impreuna cu el.
In sarcina nuu este nevoie de o dieta sanatoasa, dar este important sa mananci o varietate de alimente in fiecare zi pentru a obtine echilibrul corect de substante nutritive pentru tine si copilul tau.
Probabil in sarcina veti avea un apetit mult mai crescut, insa nu trebuie sa „mancati pentru doi”,. Indiferent daca este vorba despre o sarcina simpla sau gemelara. Micul dejun este deosebit de important in fiecare zi intrucat cu ajutorul sau veti beneficia de energia de care aveti nevoie pentru intreaga zi, fiind si un bun inlocuitor al alimentelor consumate la repezeaza intre mese, bogate in grasimi si zahar.
In timpul sarcinii este indicat sa ai in vedere riscurile precizate de catre medic pentru dezvoltarea diabetului gestational. Tocmai de aceea este de preferat sa mananci sanatos si echilibrat, nefacand astfel niciun dezechilibru sau un exces alimentar.
Fructe şi legume
Mananca multe fructe şi legume, deoarece acestea ofera vitamine si minerale, precum si multe fibre, care ajuta digestia si previne constipatia. Mananca cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi – acestea pot fi proaspete, congelate, conservate, uscate sau sucuri. Intotdeauna spalati-le cu atentie. Gatiti legumele fierte sau mananca-le proaspete, dar bine spalate, pentru a obtine beneficiile substantelor nutritive pe care le contin.
Alimente bogate in amidon (carbohidrati)
Alimentele bogate in amidon sunt o sursa importanta de vitamine si fibre. Acestea includ paine, cartofi, cereale pentru micul dejun, orez, paste, taitei, porumb, mei, ovaz, cartofi dulci si malai. Aceste alimente ar trebui sa fie adaugate la fiecare masa principala. Mananca cereale integrale, beneficiind astfel de proprietatile sale si de continutul sau bogat in fibre.
Proteine
Sursele de proteine includ carnea (dar evita ficatul), pestele, ouale, fasolea, legumele uscate si nucile. Mananca proteine in fiecare zi. Alege carne macra, elimina pielea carnii de pasare de curte si gatiti folosind doar un pic de grăsime. Asigurati-va ca ouale, carnea de pasare, carnea de porc si carnatii sunt bine fierte. Încercati sa mancati două portii de peste pe saptamana, dintre care una ar trebui sa contina peste gras, precum sardinele sau macroul.
Produsele lactate
Produsele lactate, cum ar fi laptele, branza, branza proaspata si iaurtul sunt importante, deoarece ele contin calciu si alte elemente nutritive care copilul tau are nevoie. Alege un continut scazut de grasimi. De exemplu, consuma lapte semi-degresat sau degresat, iaurt scazut in grasimi.
Alimentele care sunt bogate in zahar sau grasimi
Untul, uleiurile, sosurile pentru salate, crema, ciocolata, chipsuri, biscuiti, produse de patiserie, inghetata, prajiturile, budincile si bauturile carbogazoase trebuiesc evitate. In timpul sarcinii vor trebui consumate doar cantitati mici din aceste alimente intrucat pot contribui la cresterea in greutate, obezitate si aparitia cariilor dentare. Avand in vedere faptul ca prea multe grasimi saturate pot creste cantitatea de colesterol in sange, creste riscul de a dezvolta boli de inima. De aceea este bine sa le evitati.
Gustari sanatoase
Daca ti se face foame intre mese, nu manca snacks-uri, care sunt bogate in grasimi si / sau de zahar. De asemenea dulciurile, biscuitii, chipsurile sau ciocolata trebuiesc eviatate. In schimb, alegeti din urmatoarele gustari apreciate nutritiv:
- sandwich-uri sau paine pitta umplute cu branza rasa, sunca slaba, ton piure, somon sau sardine şi salată
- salata de legume, cum ar fi morcovi, telina sau castravete
- iaurt sau branza proaspata
- caise, smochine sau prune uscate
- cereale pentru micul dejun, neindulcite sau ovaz cu lapte,
- bauturi lactate sau sucuri de fructe neindulcite
- fructe proaspete.
Foto: http://reallypregnant.competivity.com